očkuje proti COVID-19

Premianti a propadlíci: jak se očkuje proti covid-19?

Máme za sebou březen, tedy třetí měsíc, kdy se v Evropě plnohodnotně očkuje proti onemocnění covid-19. Česko je v šedém průměru, premianty jsou Británie, Malta nebo Srbsko.

Statistiku počtu podaných dávek vakcín proti koronaviru můžeme rozdělit na několik pohledů: evropské státy, největší státy světa, země OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, tedy převážně rozvinuté státy světa). Každá ze skupin má premianty a propadlíky.

Ještě než se ale do statistiky podíváme, je nutné upřesnit, že data uvádějí počet dávek na 100 obyvatel. A to bez ohledu na to, jestli byl někdo očkován jednou dávkou, nebo už dvěma. Z dat tedy nelze přímo vyčíst absolutní počet naočkovaných lidí.

Jak se očkuje proti covid-19 ve světě

Celkově platí, že nejvíc se očkuje v USA, Velké Británii, Chile a v Izraeli . To jsou globální premianti, kde se počet dávek vakcín na sto obyvatel dostal přes 40 procent. Naopak se velmi málo očkuje všeobecně v Africe a Asii. Afrika asi není překvapením, Asie však ano.

V Číně se do konce března podalo jen 8,32 dávky na 100 obyvatel, a to je tato země v regionu v podstatě premiantem. Mnohem nižší čísla jsou hlášena z Japonska nebo Jižní Koreje, v prvním případě to je 0,79 dávky na 100 obyvatel, respektive 1,74 dávky na 100 obyvatel v případě jižní Koreje. Filipíny, Thajsko nebo Vietnam mají čísla ještě horší.

Tady se téměř neočkuje

Prakticky se velmi málo očkuje proti covid-19 i nedaleko našich hranic na Ukrajině nebo v Bělorusku. A i Rusko se svojí vakcínou Sputnik V rozhodně nepatří mezi premianty, do konce března 7,79 dávky na 100 obyvatel.

Na opačném pólu je jedničkou Izrael, který se dostal už na skoro 116 dávek na 100 obyvatel. Což, jak jsme již uvedli, neznamená, že by Izrael naočkoval každého, ale teoreticky (ač v praxi to tak rozhodně není) už mohl dát jednu dávku všem obyvatelům.

S velkým odstupem následují Chile a Velká Británie, kde se již podařilo naočkovat víc jak 50 dávek na 100 obyvatel. V USA je to 44 dávek a zbytek světa je na tom podstatně hůř.

Evropští premianti a propadlíci

V Evropě, kde jsou objednané miliardy dávek, logicky vede Británie, velmi dobře postupuje vakcinace i na Maltě a v Monaku. To jsou ale velmi malé státy. Z těch dalších určitě stojí za zmínku Maďarsko a především Srbsko, kde se již podařilo podat 36 dávek na 100 obyvatel. V Maďarsku se pak blíží hranici 30 dávek na 100 obyvatel.

Zbytek Evropy se plácá v šedém průměru okolo 14 až 18 dávek na 100 obyvatel. Česko je právě v této skupině, a to zhruba uprostřed s 16 dávkami na 100 obyvatel. Na chvostu je ze zemí Evropské unie Bulharsko a Lotyšsko s výsledkem hluboko pod 10 dávek na 100 obyvatel.

Na úplném chvostu je Severní Makedonie, Ukrajina a Bělorusko. Zde se prakticky proti covid-19 neočkuje.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *