laboratoř 5G sítí

Vyzkoušejte si své zařízení. Laboratoř 5G sítí je k dispozici v Brně

Vodafone spolu s VUT Brno otevřeli veřejně přístupnou laboratoř 5G sítí v areálu brněnské vysoké školy. Vyzkoušet si zde svá zařízení třeba pro chytrou domácnost může každý. Stačí se objednat.

Vysoké učení technické (VUT) v Brně, konkrétně Ústav telekomunikací spolu s operátorem Vodafone, otevřeli laboratoř 5G sítí. Laboratoř se jmenuje #VodafoneUniLab a měla by propojit akademický sektor s průmyslovými partnery. Nabídne také prostor pro testování a vývoj zařízení v oblasti Internetu věcí nebo Průmyslu 4.0.

Laboratoř 5G sítí pro všechny

„Otevření laboratoře je vyústěním dlouhodobé spolupráce mezi Vodafonem a univerzitou. #VodafoneUniLab dává jedinečnou možnost studentům, ale také začínajícím podnikatelům, jak výrazně urychlit vývoj nových produktů a technologických inovací a uspět v globální konkurenci. Stačí jen vyplnit jednoduchý formulář na webových stránkách Vodafonu a na jeho základě laboratoř navštívit,“ říká Otto Zeman z českého Vodafonu.

Vývojáři a konstruktéři si v laboratoři mohou otestovat své designy a návrhy. K dispozici je například rentgenová komora pro detailní zobrazení elektronických součástek nebo teplotní komora pro test odolnosti. Pro testy anténních systémů mohou zájemci použít bezodrazovou komoru a k dispozici jsou i další testovací nástroje a přístroje.

„Firmy vyvíjející například zařízení pro chytré domácnosti u nás mohou snadno otestovat své produkty či nápady. Vytvořili jsme ekosystém pro urychlení vývoje zařízení, který mohou využít jak malé začínající firmy, tak velké nadnárodním společnosti. Úvodní konzultaci nabízíme firmám dokonce zcela zdarma,“ upozornil Jiří Hošek z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Vodafone důležitým partnerem

Vodafone pro laboratoř 5G sítí dodal vybavení v hodnotě několika milionů korun. Vývojáři a konstruktéři mohou oslovit specialisty z fakulty i od operátora, kteří jim poradí při vývoji zařízení, aby co nejlépe vyhovovalo možnostem a standardům 5G sítí. Velmi důležité je i napájení zařízení, se kterým taktéž pomohou specialisté z laboratoře.

Unikátní testovací platforma, kterou vymyslelo právě VUT, umožňuje vývoj a testování zařízení s využitím takzvanou Cellular IoT technologií, tedy NB-IoT a LTE Cat-M. To jsou dnes velmi důležité sítě pro internet věcí. Připojují se přes ně mnohé monitorovací sestavy a slouží pro vzdálené ovládání.

„Unikátnost laboratoře spočívá jak v možnosti využití oddělené laboratorní sítě, tak i připojení do produkční mobilní sítě pro Internet věcí. V současné době se jedná o jedinou laboratoř v ČR, kde je možné otestovat chování chytrých zařízení či aplikací v mobilních sítích nové generace,“ upozorňuje výzkumník Pavel Mašek, který spolu s kolegy a představiteli společnosti Vodafone stál u spuštění zmíněných sítí v Česku.

Laboratoř 5G sítí je od 20. 4. 2021 otevřena všem zájemcům. Na základě vyplnění jednoduchého formuláře na webových stránkách www.vodafone.cz/unilab budou kontaktováni specialisty Vodafonu ohledně termínu návštěvy. Poté už nic nebrání tomu, aby využili nejmodernějších technologií pro inovace, které budou posouvat dál nejen jejich produkty.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *