Velikost dávek vakcíny

Důvěra ve vakcíny roste. A to na celém světě

Důvěra ve vakcíny proti onemocnění covid-19 oproti původním obavám ze skepse lidí roste. Ukazuje se totiž, že jiná cesta ze současné pandemie nevede. Důležité jsou ovšem i vědecké poznatky renomovaných center, které vakcínám dodávají v očích lidí na důvěryhodnosti.

Očkování je i přes své nesporné historické úspěchy dnes kontroverzní otázkou (do značné míry díky jedné velké lži). V roce 2019 nám to nepříjemně připomněl návrat spalniček do České republiky.

Dalo se tedy očekávat, že pochybnosti se objeví i v souvislosti s očkováním proti viru SARS-CoV-2. Odborníci měli velké obavy z toho, aby nedůvěra k vakcínám vážně nenarušila boj s pandemií.

Snad ale díky dobrým výsledkům vakcín se zdá, že důvěra v očkovací látky naopak roste. Podle průzkumu prováděného londýnskou Imperial College a marketingovou společnosti YouGov v několika zemích světa lidé věří vakcínám ve všech sledovaných zemích na různých kontinentech.

Důvěra ve vakcíny roste i v Česku

Ve Španělsku v listopadu 2020 na otázku Nechali byste se tento týden očkovat, pokud by byla možnost? odpovědělo Rozhodně ano 28 % respondentů. V lednu 2021 to bylo už 52 %. V Německu stoupla ochota k očkování během stejné doby z 26 % na 41 %.

V Česku podle průzkumu Ministerstva zdravotnictví (s jinou metodikou) stoupl zájem o očkování z 39 % v prosinci 2020 i na 52 % na začátku února 2021. Výzkumná agentura STEM, která průzkum prováděla, jako hlavní důvod pro růst důvěry ve vakcíny uvedla, že „z abstraktní možnosti se stala skutečnost“. Logiku to dává, ale samo o sobě by to asi nestačilo.

Důvěra ve vakcíny proti covid-19 roste
Výsledky průzkumu prováděného společností YouGov a vědci z londýnské Imperial College. Jde konkrétně o odpověď na otázku Pokud budete mít přístup k vakcíně proti covid-19, necháte se očkovat?. Jak vidno, počet lidí ochotných se nechat očkovat pouze stoupá. Mezi zeměmi jsou ovšem i tak značné rozdíly, za zmínku stojí příklad k očkování obecně skeptických Francouzů. Tam teprv v posledních dvou měsících převážili respondenti ochotní se očkovat nad těmi, kteří by se očkovat nedali. Přitom si tato země prošla vážnou jarní i zimní vlnou, které doprovázely velmi nepříjemná omezení společenského života.
(foto: Covid-19 Behaviour Tracker)

Proč to tak je?

Dá se odhadovat, že důvěra ve vakcíny roste i díky vlivu dobrých výsledků studií z praktického nasazení vakcín (především z Izraele). Ale pozitivní výsledky jsou už i v Česku, kde výsledky ukazují propad nemocnosti mezi očkovanými skupinami (zdravotníky a seniory 80+).

Důvěru veřejnosti by nemuselo nahlodat ani objevení nových variant viru SARS-CoV-2 z posledních měsíců roku 2020. První výsledky ukázaly, že některé se mohou do jisté míry vyhnout protilátkám, které tělo vytváří po vakcinaci. Novější data však ukazují, že vakcíny chrání proti vážnému průběhu nemoci covid-19 a riziku úmrtí velmi účinně.

Vakcinace by tedy měla mít skutečně razantní vliv na průběh pandemie i ve druhé polovině roku. Nikde není řečeno, že to tak musí zůstat, ale i vakcíny proti SARS-CoV-2 lze upravit podobně jako proti sezónní chřipce. Je to ovšem spíše otázka budoucnosti, zatím řada vakcín funguje dobře i bez úprav.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *