INFOGRAFIKA: 5G sítě ve světě. Podívejte, kde fungují

Rozvoj sítí páté generace je velmi rychlý. Mapa ukáže, kde už běží komerční sítě, kde se technologie nasazuje a kde se do ní již rozhodli investovat.

Pokud se podíváte na mapu webu Statista, tak zjistíte, že ke konci letošního léta sítě 5G fungovaly v komerčním provozu už ve velké části vyspělého světa. To jsou v mapě země vybarvené tmavě modře.

V dalších zemích se technologie do sítí nasazovala, což je i případ České republiky. V době přípravy mapy fungovala jen síť O2, dnes už komerční provoz běží i u Vodafonu a O2. Ale ano, zatím ve všech třech případech jen velmi omezeně.

Infographic: Where 5G Technology Has Been Deployed | Statista You will find more infographics at Statista

Jenže je nutné vzít v potaz, že komerční technologie 5G je zatím velmi mladá. To znamená, že v mnoha zemích ještě neproběhly aukce frekvencí, primárně určených právě pro 5G. Což je i případ České republiky.

A v absolutním měřítku je nutné brát v potaz, že první komerční 5G telefony jsou na trhu stěží rok. Jako první se počítá Samsung S10 5G představený loni na jaře, před ním bylo možné v prvních pionýrských sítích používat Motorolu Moto Z3 s přídavným 5G baťůžkem. Ale to byl opravdu 5G pravěk, přitom tento 5G baťůžek na telefon byl představený teprve předloni v září. Do prodeje šel ještě později.

I z tohoto pohledu je nutné brát rozvoj 5G sítí jako velmi rychlý.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *