Skvělé 5G pokrytí

Americký T-Mobile už má skvělé 5G pokrytí. A má jen neomezená data

Amerika je jiný svět. Přesto tam najdeme nám dobře známého operátora T-Mobile i tarify označené jako Magenta. Jenže jinak je vše jinak. Třeba že tamní T-Mobile má skvělé 5G pokrytí.

T-Mobile se v USA chlubí, že signál 5G má k dispozici 80 procent tamní populace. Což je impozantní číslo s ohledem na rozlohu země a roztříštěnost populace v rurálních oblastech. O to impozantněji působí informace, že alespoň LTE má k dispozici 99 procent populace.

Američané mají skvělé 5G pokrytí

Vysoké pokrytí signálem LTE je běžné i v Evropě (nikoliv však zatím v Česku), ale skvělé 5G pokrytí můžeme Američanům závidět. Podobně dobře jako T-Mobile jsou na tom i další dva operátoři. Ještě nedávno byl na tamním trhu čtvrtý operátor Sprint, ale toho převzal právě T-Mobile. A dodejme, že v USA působí desítky či spíš stovky virtuálních operátorů.

Operátor má od dubna poměrně agresivní akviziční strategii. Zkouší přetáhnout zákazníky konkurence na výměnu starého mobilu za nový s podporou 5G zadarmo. Zákazníci obdrží Samsung A32 5G. Ten lze koupit i v Česku.

Skvělé 5G pokrytí amerického T-Mobile, zde v detailu
Skvělé 5G pokrytí amerického T-Mobile, zde v detailu

Dalším lákadlem jsou neomezené datové tarify T-Mobilu. Operátor láká právě na ně s tím, že zákazník nezaplatí víc, než kolik platil u konkurence za tarify s omezeným datovým balíčkem. Porovnávat nabídku amerických tarifů je zbytečné, ale je zajímavé se podívat na samotné tarify T-Mobilu. Tady je oproti Česku mnoho jiného.

Tarify se dělí jako u nás na prepaidy a postpaidy. U nás jsou první předplacenky postavené v základu na aktuální spotřebě, v USA jsou to v podstatě měsíční tarify. Postpaidy jsou pak tarify tam i v Česku.

Předplacenka je vlastně tarif, ale bez 5G

Zajímavostí je, že 5G je vyhrazeno tarifům, u předplacenek se zákazníci musí spokojit s LTE. Nejlevnější tarif v předplacenkách vyjde na 15 dolarů (asi 330 korun) a nabídne neomezené volání, SMS a 2,5 GB dat. Pokud by zákazník chtěl neomezená data, zaplatí už 50 dolarů, tedy asi 1 100 korun. A pozor, ceny jsou bez tamní daně, která se liší stát od státu.

V případě tarifů, jsou tři, platí, že ve všech případech jsou kompletně neomezené včetně dat, a to i v 5G síti. Ale má to určitá omezení, operátor může data zpomalit na základě objemu přenesených dat. Ten se liší podle tarifu (50 či 100 GB) a jeho překročení znamená, že mu další měsíc operátor obilní internet zkrátka zpomalí.

Určitá omezení jsou i u tetheringu, tedy sdílení připojení. To je neomezené jen pro 3G rychlosti, tedy nic moc. A jsou zde i další podmínky. Operátor například rozlišuje, s čím data sdílíte, omezení je především pro počítače. A taktéž jsou zde omezení pro přehrávání a streamování videa. Platí, že čím vyšší tarif, tím jsou omezení menší a nebo nejsou žádná.

Tarify amerického T-Mobile
Tarify amerického T-Mobile

A kolik to stojí? Levné to není, vlastně zhruba podobně, kolik stojí neomezené tarify v Česku bez omezení rychlosti. Když přijdete na stránku s tarify u amerického T-Mobile, tak ceny vypadají báječně. Začínají na 30 dolarech. Jenže to je Magenta finta jako u nás. Taková cena platí při aktivaci tří tarifů.

Pro jednoho vyjde nejlevnější na 60 dolarů, což je zhruba 1 320 korun. A opět pozor, cena je bez daně a bez dalších poplatků a je podmíněná automatickými platbami. S ohledem na skvělé 5G pokrytí to však zákazníkům zřejmě příliš nevadí. Ostatně, v USA jsou mobilní služby docela drahé historicky.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *