Pokrytí 5G Vodafone

5G síť Vodafonu se rozšiřuje, dostupná je pětině populace

Mobilní operátor Vodafone ve čtvrtek oznámil další rozšíření pokrytí sítí páté generace (5G). Dostupná je už ve více než 130 městech a menších obcích. Ještě koncem loňského toku to přitom bylo jen pět měst.

Mezi nově pokryté územní celky patří Aš, Český Těšín, Liberec či České Budějovice. Dále třeba také Český Krumlov, Havlíčkův Brod, Vrchlabí, Kladno nebo Rokycany. Detailně si pokrytí lze prohlédnou v mapě.

„Signál tak pokrývá více než pětinu celé české populace, je dostupný pro zhruba dva miliony obyvatel,“ uvedl mluvčí operátora Ondřej Luštinec.

5G i v pražském metru

Od 1. října 2020, kdy Vodafone spustil 5G v pilotním projektu v pěti českých městech (vedle Prahy a Brna také Karlovy Vary, Ústí nad Labem či Jeseník), tak jde o významné rozšíření sítě. Může za to navýšení počtu vysílačů, které technologii 5G nabízejí. Zatímco v říjnu to bylo zhruba 80 základnových stanic, nyní je to už víc než 700.

V Praze Vodafone pokryl signálem 5G také 35 stanic metra. To se tak dostalo mezi první 5G podzemní dráhy na světě. 5G signál v pražské podzemce významně rozšířil i konkurenční operátor O2.

Vodafone při pokrývání signálem 5G využívá technologii Dynamic Spectrum Sharing, která umožňuje na jednom frekvenčním přídělu spektra a nejmodernější Single RAN technologii obsluhovat současně 5G a LTE zákazníky. Je to významný krok, díky kterému lze efektivně využívat přidělené spektrum a který v kombinaci s chystaným vypnutím sítě 3G pomůže značně zvýšit kapacitu sítě pro narůstající potřeby zákazníků.

Celoplošné vypnutí 3G sítě Vodafone plánuje na konec března 2021. Kmitočty, na kterých starší mobilní síť 3G funguje, se tak uvolní pro modernější 4G LTE a 5G. K aktuálnímu rozšíření pokrytí Vodafone využil frekvence v pásmech 1800 a 2100 MHz.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *