Raketovou rychlost nasadila Čína

Evropa začíná být očkovacím premiantem. Raketovou rychlost nasadila Čína

Vakcinační maraton stále zrychluje. Především Evropa nabrala pořádné tempo, raketovou rychlost nasadila Čína. Celosvětově platí, že čím chudší země, tím méně se v ní očkuje proti koronaviru.

Ale neplatí to absolutně. I mezi zeměmi, které očkují nejméně, najdeme několik zemí, které by v této společnosti nikdo nečekal. Ale nejdřív si nastavme nějaký etalon. Třeba Česko, kde podle Ourworldindata k 14. červnu (v grafech najdete vždy nejčerstvější data) bylo podáno 62 dávek vakcíny na 100 obyvatel.

Zrychlujeme, ale ostatní také

V rámci Evropy je Česko pod průměrem, ale celkově se většina zemí pohybuje v rozmezí 60 až 80 dávek na sto obyvatel. Ještě dodáme, že v tomto čísle není rozlišeno první a druhé očkování, takže to neznamená, že je naočkováno alespoň jednou dávkou uvedený počet lidí na 100 obyvatel.

Ale zpět do světa. Ve většina afrických zemí včetně Jihoafrické republiky nebo Egypta bylo podáno jen okolo tří čtyř dávek na 100 obyvatel. To zhruba odpovídá situaci v Česku začátkem února. To i většina chudých asijských zemí je na tom lépe. I když 7 až 10 dávek na 100 obyvatel je stále velmi nízké číslo.

Raketovou rychlost nasadila Čína

Jenže mezi těmito zeměmi najdeme i státy bohaté či relativně bohaté. Tak například na Tchajwanu podali zatím jen 3,6 dávky na 100 obyvatel. Zaostává i Thajsko s necelými devíti dávkami na 100 obyvatel. Sousední Vietnam pak podal jen necelé dvě dávky na 100 obyvatel. Na chvostu rozvinutých zemí jsou i Nový Zéland, Japonsko nebo Austrálie. Tam podali od 16 do 23 dávek na 100 obyvatel.

Podobně na tom jsou i Rusko nebo Indie. Tedy země, které mají vlastní vakcíny, respektive patří mezi výrazné producenty licenčních vakcín. Před měsícem mělo Rusko 16 dávek a Indie dávek 14 na sto obyvatel. Aktuálně to je 22,5 a 18 dávek. Tedy pokrok, ale mírný. Oproti tomu raketovou rychlost nasadila Čína. Před měsícem tam byli na 27 dávkách na sto obyvatel, v dubnu pak jen na osmi, nyní jsou na 63 dávkách.

Už je několik stovkařů

To je velké zrychlení, přestože se v Česku očkuje v posledních týdnech velmi intenzivně a ve všedních dnech se dostáváme nad 100 000 podaných dávek, tak před měsícem jsme byli v Česku na 39 dávkách a nyní jsme na tom s Čínou stejně. Což při počtu obyvatel Číny vypadá velmi působivě.

Pro zajímavost, nad 100 dívek na 100 obyvatel se už dostali ve Velké Británii, v Izraeli, v Chile nebo na Maltě. Ke stovce se blíží například v Maďarsku, přitom na sousední Ukrajině se skoro neočkuje a data odpovídají chudým africkým zemím.

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *