Třetí dávka vakcíny

Třetí dávka vakcíny? Izrael ji už nabízí

Třetí dávka vakcíny proti onemocnění covid-19 stále není jistá. Dosavadní vědecké poznatky jednoznačnou odpověď, zda dostatečně posílí imunitu, nenabízí. Izrael, který je vůdčí zemí v počtu očkovaných, se však rozhodl třetí dávku vakcíny nabídnout. A to lidem s oslabenou imunitou.

Teorie je poměrně jednoznačná: takzvaný „booster“, neboli třetí dávka vakcíny, by měla definitivně stvrdit silnou imunitu vůči onemocnění covid-19. A když ne to, tak alespoň doplnit její znalosti tak, aby byl člověk imunní i vůči různým stále vznikajícím variantám nového typu koronaviru.

Současné vědecké poznání však jednoznačnou odpověď na přínos třetí dávky vakcíny stále nenabízí. Není například jasné ani to, zda vůči nové variantě zvané delta jsou více odolní ti, kdo se nehal naočkovat v prvních fázích, nebo naopak ti, na koho se vakcína dostala později.

Vědci současně neustále zkoumají sílu imunity po šesti měsících od ukončeného očkování. To u většiny v současnosti dostupných látek znamená dvě dávky s určitým časovým odstupem. Výjimkou je jen jednodávková vakcína od společnosti Johnson&Johnson.

Třetí dávka vakcíny v Izraeli

Částečnou odpověď, zda onen booster použít, či nikoli, nyní přinesl Izrael. Ten dominuje statistikám proočkovanosti. Do jisté míry tak slouží celému světu jako jakási laboratoř poznání. Není tak bez zajímavosti, že nově nabízí lidem třetí dávku vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Třetí dávka vakcíny proti covid-19 není ale ani tady určena pro všechny. Tamní ministr zdravotnictví Nican Horovic uvedl, že primárně se o ni mohou hlásit lidé s oslabenou imunitou. Zda následně bude dostupná plošně pro všechny, úřad ještě nerozhodl. Čeká na klíčové studie.

Ani Izrael si není tedy dosud jist, zda má booster své opodstatnění. Naopak ukazuje, že u lidí se sníženou imunitou je třetí dávka vakcíny žádoucí. Samy firmy Pfizer a BioNTech navrch žádají úřady o schválení třetí dávky pro nutné přeočkování, a to z důvodu zvýšeného rizika nákazy po šesti měsících od očkování. Data, o která se opírají, ale zatím nezveřejnily.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *