Vakcíny a neplodnost - mýtus, který lze snadno vyvrátit

Čtvrtá vlna koronaviru? Očkování funguje i v Česku skvěle, potvrzují data

Počty nakažených novým typem koronaviru neustále kolísají, ale v příštích týdnech lze očekávat jejich nárůst. Čtvrtá vlna koronaviru se ostatně už nyní ve vybraných západních zemích projevuje. I z českých dat ale vyplývá, že bude jiná. Záležet bude na tom, kolik lidí bude očkovaných.

Čtvrtá vlna pandemie je na spadnutí. Způsobí ji pravděpodobně nová varianta delta, která je v šíření schopnější než původní virus SARS-CoV-2. Zároveň je ovšem i z českých dat stále jasnější a jasnější, že nová vlna bude vypadat jinak než ty předchozí.

Případů může být sice stále hodně, ale vážných a úmrtí bude podstatně méně. O kolik, to bude záležet hlavně na jednom jediném faktoru: kolik lidí bude očkovaných.

Účinnost vakcín – aktuální studie

Data ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ukazují (zde v PDF), že očkování je v Česku extrémně účinné. Vakcína velmi účinně chrání před následnou nákazou a zejména před těžkým průběhem onemocnění.

Počty lidí s těžkým průběhem nemoci covid-19 po jedné (modře) a dvou dávkách vakcíny (červeně) (graf ÚZIS)
Počty lidí s těžkým průběhem nemoci covid-19 po jedné (modře) a dvou dávkách vakcíny (červeně) (graf ÚZIS)

Po aplikaci druhé dávky bylo u 3 868 252 očkovaných lidí dosud zachyceno jen 4 030 nákaz. V odstupu 14 dní po aplikaci druhé dávky pak byla nákaza prokázána pouze u 0,06 % očkovaných oběma dávkami.

Potřeba hospitalizace při lehkém průběhu onemocnění byla 14 dní po druhé dávce vakcín nahlášena pouze u cca 0,01 % očkovaných. Těžký průběh onemocnění pak u ještě menšího počtu.

Nemoc nemá čas

Současně však žádná vakcinace nemůže chránit stoprocentně celou populaci. Data nicméně jednoznačně dokládají, že nakažených jsou vzhledem k počtu očkovaných zlomky procent až zlomky promile. Dojde-li k nákaze před vakcinací nebo krátce po ní, nemůže očkování ještě dotyčného chránit.

„Na datech vidíme, že velký podíl nákaz zjištěných po vakcinaci propukl velmi brzy po očkování. Tedy v časovém okně, kdy očkovaný ještě nemohl být chráněn,“ vysvětlil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

I se započítáním těchto nákaz zjištěných krátce po očkování se ale jedná jen o 1,59 % případů po první dávce a o 0,10 % případů po dávce druhé. Ministerstvo tak stanovilo termín bezinfekčnosti na 14 dní po druhé dávce očkování.

Čtvrtá vlna koronaviru přijde

Dobře je to vidět na počtu nakažených zdravotníků, kteří tvoři poměrně dobře proočkovanou skupinu. Konkrétně zhruba 70 procent. A právě u zdravotníků sledujeme velmi výraznou redukci nákaz po druhé dávce. Ze sledovaných 272 824 zdravotníků bylo po dokončených obou dávkách pozitivních pouze 0,18 %.

Samozřejmě, virus se nepochybně bude dále vyvíjet tak, aby dokázal ochranu poskytovanou vakcínou obejít. Ale z evolučního hlediska nedává velký smysl, aby u očkovaných způsoboval vážné onemocnění. Jeho cílem je se replikovat a šířit dále.

Vakcinologové zatím tedy nevidí důvod, proč si myslet, že by vakcína proti vážnému průběhu měla chránit výrazně hůře než dnes. Kdy ostatně jedna z těchto nových variant, konkrétně delta, v Česku již jasně převládá.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *