Vítejte v Česku, vyplňte formulář

Vítejte v Česku, vyplňte formulář. Operátoři rozesílají Welcome SMS

Češi vracející se ze zahraničí nově obdrží po návratu do domácí sítě takzvanou Welcome SMS. Ve zkratce obsahuje vzkaz Vítejte v Česku, nezapomeňte vyplnit příjezdový formulář. SMS slouží k informační podpoře stávajících povinností.

O novince v úterý informovala Asociace provozovatelů mobilních sítí (AMPS) v tiskové zprávě. Operátoři službou reagují na žádost ministerstva zdravotnictví, které tímto způsobem chtělo zvýšit informovanost občanů.

„Cílem je doručit lidem, jejichž telefony se přihlásí po příjezdu ze zahraničí do domácí sítě, takzvanou Wlcome SMS. V ní ministerstvo zdravotnictví občany žádá o vyplnění příjezdového formuláře,“ uvádí AMPS.

Každý Čech vracející se ze zahraničí tak nově obdrží uvítací SMS tohoto znění: „Ministerstvo zdravotnictvi: Vitejte v Cesku. Prosim nezapomente po prijezdu ze zahranici vyplnit prijezdovy formular na https://plf.uzis.cz. Dekujeme.

Vítejte v Česku. A bez špehování

AMPS současně zdůrazňuje, že mobilní operátoři nepředávají ministerstvu ani jiným složkám státu žádné lokalizační údaje občanů, kteří ze zahraniční přijíždějí. Na jejich telefony pouze v souladu s nařízením ministra zdravotnictví zasílají onu uvítací SMS.

Stejně jako jsme státu pomáhali v informační podpoře občanů v průběhu celé pandemie v minulosti, snažíme se pomoci i nyní. Například v Německu Welcome SMS fungují už několik týdnů,“ říká Jiří Grund, prezident APMS.

Rozeznání telefonu, na níž SMS dorazí, se děje se na základě triviální identifikace přístroje v domácí mobilní síti. Ta jej po návratu sama rozliší a uvítací SMS na něj automaticky odešle.

Povinný příjezdový formulář

Povinnost vyplnit po příjezdu elektronický formulář na stánkách https://plf.uzis.cz/ platí na základě ochranného opatření ministerstva zdravotnictví už od 8. července 2021. Ne každý vracející se Čech na to ale myslí. To má informační SMS změnit.

S ohledem na zvýšenou cestovatelskou aktivitu je potřeba zvýšit informovanost o této povinnosti mezi lidmi, kteří se vrací do ČR. Jsem rád, že čeští mobilní operátoři dokážou státu v takových situacích velmi profesionálně pomoci,“ říká Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.

Distribuci SMS na základě požadavku ministra zdravotnictví zajišťují zdarma ve svých sítích všichni hlavní čeští mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone jako součást své společenské zodpovědnosti.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *