delta útočí

Delta útočí. Grafy jako důkazy

Koronavirová mutace Delta útočí. Výrazný jarní pokles je pryč. Grafy rostou v mnoha zemích včetně Česka.

Optimismus z posledních tří měsíců je pryč. Počet nákaz koronavirem roste v mnoha zemích po celém světě. Mnohde zatím z velmi nízkých čísel, takže v absolutním měřítku situace stále není dramatická. Ovšem v některých zemích se situace vrací na úroveň dramatických zimních čísel.

Ve střední Evropě jsou zatím čísla dobrá

V Česku podle statistik přibylo k 13. červenci denně 21 nakažených na 100 000 obyvatel (vždy sedmidenní průměr). Pokud to porovnáme s druhou polovinou března, kdy Česko patřilo v této statistice na přední světové příčky, tak je situace stále velmi klidná. Tehdy denně přibylo přes 900 nakažených na 100 000 obyvatel.

Ve střední Evropě je aktuálně situace podobná jako v Česku. Zatím je křivka plochá a zvedá se jen velmi pozvolna. Jenže to nemusí platit dlouho, podzim může vypadat jinak. Když se podíváte na přiložený graf s vybranými státy, tak v mnoha se křivka zlomila a roste raketově vzhůru.

Mutace Delta útočí

V médiích často propíraná Británie se v podstatě vrátila na čísla z přelomu zimy a jara. Přitom v rámci očkování je na tom Británie výborně. Čísla rostou i v USA, i když ne tak dramaticky. A opět, USA jsou v očkování premianti. Důvodem je mutace Delta, dříve Indická. Ta je zhruba o polovinu víc nakažlivá než mutace Alfa, dříve Britská.

Ta donedávna v Evropě a i jinde ve světě převažovala, dnes ale začíná dominovat a nebo už výrazně dominuje mutace Delta. Očkování je proti ní účinné, ale nikoliv stoprocentně. Což je logické. Naštěstí zatím s počtem nákaz neroste stejným tempem počet hospitalizovaných, právě naopak. A to je právě důsledek solidní proočkovanosti.

Čísla dramaticky rostou na Kypru nebo Maltě. Kypr už má přes tisíc nakažených denně na 100 000 obyvatel, Malta je na čísle 220. Dramaticky rostou počty i v Nizozemí a ve Španělsku. Obě země se už blíží v počtu nakažených denně na 100 000 obyvatel číslům ve Velké Británii. Mutace Delta prostě útočí a je potřeba s tím počítat. Británie přesto rozvolňuje a bude zajímavé sledovat, jak se situace bude nadále vyvíjet.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Delta útočí. Grafy jako důkazy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *