Nejlevnější 5G telefon

Tři telefony, stejná výbava. Nejlevnější 5G modely jsou nepřehledné

Nabídka nejlevnějších 5G telefonů na českém trhu se pomalu rozšiřuje a na první pohled tak přibývá alternativ od různých značek. Nelze si však nepovšimnout, že nejlevnější 5G modely jsou prakticky totožné. Rozhodovat tak bude nejen cena, ale především design.

Na cenové hranici pěti tisíc korun se dnes dá sehnat už několik 5G telefonů. Potíž je ovšem v tom, že hned tři z nich mají zcela identickou výbavu. Při rozhodování tak prakticky můžete vynechat samotné parametry telefonu a hledět spíše na cenu (rozdíly v řádu stokorun), nebo design.

Konkrétně mluvíme o modelech Poco M3 Pro 5G, Xiaomi Redmi Note 10 5G a Realme 8 5G. První dva jmenované jsou technicky od stejného výrobce (Poco spadá pod Xiaomi), Realme je oproti tomu v podstatě jeden z hlavních konkurentů. Na tom ale prakticky nesejde.

Nejlevnější 5G modely se liší minimálně

Všechny tři telefony spojuje jednak procesor Dimensity 700 od MediaTeku, díky kterému podporují dokonce duální 5G (aktivní na obou SIM současně) a dále také 6,5palcový Full HD displej s 90Hz obnovovací frekvencí, 5 000mAh baterie s 18W nabíjením nebo trojitý fotoaparát na zádech rovněž se stejnými parametry.

Realme má pouze vyšší rozlišení selfie fotoaparátu a lehce odlišný software. Xiaomi i Poco mají pak dokonce i identické rozměry a váhu, odchylky u Realme jsou však minimální. Asi nejvhodnější tak bude se zaměřit na design, třeba na barevná provedení, která se liší. Třeba Poco je jako jediné ve žluté barvě, u Xiaomi zase chybí tradičně konzervativní černá.

Kdybyste si měli mezi těmito třemi modely vybírat hned, stejnak rozhodne hlavně cena. Poco je aktuálně nejlevnější, seženete jej už za cenu 4 500 korun. Xiaomi je oproti tomu s cenou 5 290 korun znatelně dražší, někde však dostanete jako dárek fitness náramek či bezdrátová sluchátka. A Realme je pak za 5 500 korun, jenže někde k němu přidají slevu 500 korun.

5G mobil pod pět tisíc

Mezi levnými 5G smartphony pak ještě najdete Motorolu Moto G 5G, která stojí rovněž 4 999 korun. Ta má ovšem horší displej (bez podpory rychlé obnovovací frekvence) a starší Android. Na druhou stranu ale má lepší sestavu fotoaparátů (je tu navíc širokoúhlý) a také rychlejší nabíjení (20W).

Výrobci by každopádně měli něco dělat s variabilitou modelů v tomto segmentu, protože to pomalu vypadá, že všechno sjíždí z jedné fabriky, ať už je na telefonu nálepka jakékoliv značky. Trh je hodně dravý a nevylučujeme, že za cenu okolo pěti tisíc budou zhruba do půl roku ještě daleko zajímavější koupě. O něco rozmanitější je pak trh zhruba od 7,5 tisíc a výš.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *