Nejlevnější 5G smartphony

Jsou skoro nejlevnější 5G smartphony na trhu dobré, nebo špatné?

Za skoro nejlevnější 5G smartphony aktuálně zaplatíte kolem 6 500 korun. Na trhu jsou dva takové. Další přístroje jsou o 500 korun dražší.

Hned na začátek pro vás máme dobrou zprávu. Oba skoro nejlevnější 5G smartphony na trhu nejsou nikterak ošizené modely, nejsou to ani žádné výprodejové vykopávky, prostě slušné přístroje střední třídy.

Za 5G tak v podstatě nic zásadního připlácet nebudete, ale samozřejmě záleží na vašich preferencích. Ještě levnější Realme 8 5G a Poco M3 Pro 5G mají ústupků víc.

Nejlevnější 5G smartphony musely zlevnit

Na rozdíl od nich ale Motorola G 5G a Realme 7 5G nestojí oněch 6 500 korun od začátku, ale postupně na tuto cenu zlevnily. A to docela rychle. Oba jsou na trhu od loňského podzimu, tedy zhruba půl roku. Nejsou to tedy úplně žhavé novinky, vlastně obě značky už mají nástupnické řady, ale o nic zásadního při koupi těchto dvou nepřijdete.

Zajímavé také je, že výbava obou přístrojů je téměř shodná. Liší se jen v detailech, takže záleží jen na vašem vkusu a inklinaci k jedné ze značek. Realme je mladá, ale velmi ambiciózní značka, Motorola je naopak mobilní legenda. Vlastně první značka mobilů na světě. Ale dnes patří pod čínské Lenovo, takže v jednom i druhém případě kupujete čínský přístroj.

V případě displeje má větší panel Motorola s úhlopříčkou 6,7 palce. Realme má panel o dvě desetiny palce menší, ale zase má obnovovací frekvenci 120 Hz. Oba přístroje mají stejnou paměťovou sestavu: 6 GB operační a 128 GB uživatelské paměti. V obou případech plně dostatečné hodnoty. Naopak, i o něco dražší 5G mobily na trhu mají paměť menší.

Rozdíly jsou bezvýznamné

Procesor je odlišný, Realme vsadilo na čip Mediatek Dimesity 800U, Motorola vsadila na Qualcomm Snapdragon 750G. Čipy to jsou zhruba stejně výkonné. Stejná je i kapacita baterie, 5 000 mAh je velmi slušná hodnota. Předností Realme je 33W rychlonabíjení.

Ani v případě fotoaparátů zásadní rozdíly nenajdeme. Naopak, parametry jsou papírově stejné. Oba mají vpředu snímač s rozlišením 16 Mpix, vzadu pak tři nebo čtyři snímače: 48 Mpix hlavní, 8 Mpix širokoúhlý a 2x 2Mpix pro hloubku ostrosti a makro u Realme a jeden u Motoroly pro makro. To jsou však naprosto nepodstatné detaily.

Prostě jasná remíza, oba nejlevnější 5G smartphony na trhu jsou stejně vybavené. A dobře, další mobily za podobnou cenu mají parametry velmi podobné. Příliš si nepomůžete ani když si trochu připlatíte. O 500 korun více stojí hned dva modely Xiaomi Redmi Note 9T a Mi 10 Lite 5G. První je v podstatě kopií obou nejlevnějších, druhý má o něco silnější čip Snapdragon 765G, ale zase jen 64 GB uživatelské paměti.

Naopak směrem dolů natrefíte na Realme 8 5G za 5 490 Kč a Poco M3 Pro 5G, které je dokonce ještě o tisíc korun levnější. Tady ale čekejte kompromisy mnohem vyšší.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *