Nejlevnější 5G smartphone

Nejlevnější 5G smartphone se na chvíli dostane pod 5 000 korun

Realme uvádí na český trh nový model Realme 8 5G. Bude to nejlevnější 5G smartphone na českém trhu a s krátkou zaváděcí slevou dokonce pokoří magickou hranici 5 000 korun.

Realme seká nové modely jako příslovečný Baťa cvičky. Řada Realme 8 přichází jen půl roku po sedmičce. Prostě co půl roku nové modely. A je zajímavé, že ne vždy to znamená lepší parametry a výbavu. Což je právě příklad modelů 7 5G a nového 8 5G.

Poprvé pod 5 000 korun

Původní přístroj má parametry o fous lepší. Aktuálně stojí 6 490 Kč a je tak nejlevnější 5G smartphone na českém trhu. Novinka bude v základní variantě levnější o 1 000 korun, bude stát 5 490 Kč. Se zaváděcí slevou, která bude platit do 24. května, pak jen 4 990 Kč. Verze s větší pamětí bude stát
6 490 Kč, tedy stejně jako 7 Pro a se slevou 5 990 Kč.

Ceny 5G smartphonů sledujeme pravidelně v rámci Index Realita5G. Je zřejmé, že novinka přispěje k poklesu indexu, ale dodejme, že do indexu budeme počítat s běžnou cenou novinky.

Design se mezigeneračně příliš nemění. Nový nejlevnější 5G smartphone je o fous tenčí a lehčí. Ale jsou to rozdíly těžko postřehnutelné i při přímém srovnání obou telefonů v ruce. Černá či spíš šedo-černá verze není příliš nápaditá, modrá je hezčí. Trochu se změnil modul fotoaparátu, který má na první pohled také čtyři objektivy, ale při bližším zkoumání zjistíte, že jeden je slepý.

Slabší procesor foťák

To je jeden z rozdílů mezi modely 7 5G a 8 5G. Starší model má objektivy čtyři, nový jen tři. Bohužel mu chybí populární širokoúhlý objektiv. Jinak je sestava stejná s hlavním 48Mpix snímačem a dvěma pomocnými s rozlišením 2 Mpix.

Základní parametry displeje jsou stejné, má úhlopříčku 6,5 palce a FHD+ rozlišení. Starší model však má obnovovací frekvenci 120 Hz, nový jen 90 Hz. Ale i to je slušné. Stejná je přední 16Mpix kamerka v průstřelu.

Liší se procesor. Starší i novější pětgéčkové Realme má čip od Mediateku. Jenže místo Dimensity 800U u modelu 7 5G dostala novinka nejzákladnější 5G procesor Dimensity 700. Rozdíl ve výkonu však není zásadní, zhruba desetiprocentní.

Paměť vyšší verze novinky a staršího 7 5G je stejná: 6/128 GB. Základní verze novinky pak má 4 GB operační a 64 GB uživatelské paměti. Výhodou novinky je dedikovaný slot na paměťovou kartu, starší model má slot hybridní.

Baterii mají oba modely stejnou se slušnou kapacitou 5 000 mAh. Novinka má jen 18W nabíječku, starší model 33W. Což už je rozpoznatelný rozdíl.

Nejlevnější 5G smartphone na trhu

Realme se rozhodlo cílit primárně na cenu, takže novinka dostala slabší výbavu. Je to telefon o půl třídy níž než starší 7 5G. Ten se také musel na současnou cenu probojovat, startoval na 7 990 Kč.

Aktuálně tak platí, že kdo chce nejlevnější 5G smartphone, tak zvolí novinku v základní specifikaci. Kdo touží po výbavě, může sáhnout po starším modelu. Který vlastně moc starý není, ale teď se už doprodává.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Nejlevnější 5G smartphone se na chvíli dostane pod 5 000 korun”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *