Nejlevnější 5G smartphone Poco M3 Pro 5G

Bitva o nejlevnější 5G smartphone má nového lídra. Jmenuje se Poco

Jen co se na chvíli jeden smartphone s 5G dostal pod hranici 5 000 korun, hned je tu další, který by měl být ještě levnější. A to rovnou trvale. V závodě o nejlevnější 5G smartphone se tak aktuálně do čela dostává Poco M3 Pro 5G.

Nejdřív shrnutí. Doposud nejlevnější 5G smartphone stál 6 500 korun. V březnu bylo nutné vydat ještě o 500 korun víc. Smartphony s podporou sítí 5G doposud byly doménou střední a nejvyšší třídy. To se změnilo začátkem května, kdy Realme uvedlo na český trh model 8 5G.

Ten má základní cenu 5 490 Kč, ale v akční zaváděcí nabídce se dostal pod hranici 5 000 korun, konkrétně na 4 990 Kč. Ceny smartphonů s podporou 5G sledujeme v rámci Indexu Realita5G. Do něj však dáváme jen standardní ceny, takže zatím technicky žádný mobil s 5G pod pět tisíc na trhu není.

Nejlevnější 5G smartphone

To by se však mělo v nejbližší době změnit. Poco, což je dceřiná značka Xiaomi, představilo model M3 Pro 5G. Českou cenu zatím neznáme, ale ta celoevropská je nastavena na 180 eur, což je v přepočtu 4 600 korun. Paměťově lépe vybavená verze pak vyjde na 200 eur, přibližně 5 100 Kč.

České zastoupení zatím model ani jeho cenu nepředstavilo a nezveřejnilo, ale očekáváme, že se tak velmi rychle stane. Prodej v rámci Evropy začíná už 20. května. A když už mělo zaváděcí slevu Realme, tak Poco ji má také. V přepočtu je to 500 korun, takže se slevou vyjde novinka v základní verzi na 4 100 korun. Což je samozřejmě na 5G telefon skvělá cena. V každém případě je to nejlevnější 5G smartphone.

Poco M3 Pro 5G podle názvu navazuje na model M3, což je cenový přeborník mezi low-end smartphony. Podle názvu by se mohlo zdát, že to jsou příbuzné modely. Ve skutečnosti jsou to dva samostatné modely, které spojuje jen označení. To je sjednocuje do jedné řady. To samé platí i třeba i pro zmíněné Realme, modely osmičkové řady si jsou příbuzné spíš označením než konstrukcí a výbavou.

Mediatek Dimensity 700

Novinku s Realme spojuje stejný procesor Mediatek Dimensity 700, tedy relativně nový čip, základní v 5G řadě procesorů Dimensity. Je vyráběný 7nm procesem u TSMC a výkonově odpovídá nižší střední třídě. Zázračný výkon od něj čekat nemůžeme, ale lenochod to rozhodně také není.

Telefon má FHD+ displej s úhlopříčkou 6,5 palce. Dvě paměťové varianty se liší cenou, základní má 4 GB operační a 64 GB uživatelské paměti. Dražší přidává na 6 GB operační a 128 GB uživatelské. Baterie má kapacitu 5 000 mAh, nabíječka zvládá 18W rychlonabíjení.

Ve výbavě najdeme jack konektor, čtečku otisků na boku, 5G na obou SIM současně a NFC. Fotoaparát má tři snímače. Hlavní má 48 Mpix a snímač má velikost poloviny palce. Zbylé dva snímače mají rozlišení pouhé 2 megapixely a jeden je pro makro a druhý pro hloubku ostrosti.

Poco M3 Pro 5G se v Evropě začne prodávat 20. května. Dostupnost v Česku a přesné ceny zatím distributor nezveřejnil. Vcelku s jistotou však už teď můžeme prohlásit, že český trh bude mít nový nejlevnější 5G smartphone.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Bitva o nejlevnější 5G smartphone má nového lídra. Jmenuje se Poco”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *