Cestování v létě nabírá konkrétní podobu

Cestování v létě nabírá konkrétní podobu. Diskriminace by být neměla

Evropský parlament a členské státy se zřejmě dohodly na finální podobě dokumentu, který umožní snadné cestování. Covidové pasy by mohly platit už v průběhu června. Cestování v létě nabírá konkrétní podobu a dobrou zprávou je, že by nemělo být diskriminační.

O co jde? Už delší dobu je zřejmé, že lidé, kteří se nechali očkovat, by měli mít snadnější cestování po Evropě, časem i do jiných zemí. Což by byla velká změna oproti současné situaci, kdy jsou potřebné poměrně drahé testy. Tento problém podrobně rozebíráme v tomto článku.

Jenže covidový pas založený čistě na očkování, tedy jakýsi očkovací pas, by mohl být pro značnou část obyvatel Unie diskriminační. Důvody jsou dva: lidé, kteří se očkovat nechtějí, a lidé, kteří se očkovat chtějí, ale zatím na ně nepřišla řada.

V Česku například lidé do 45 let, pokud se k očkování nedostali v rámci vybraných skupin nebo z důvodu zdravotního stavu, se do 1. července druhé dávky nedočkají.

Ne každý bude očkovaný

A platit to bude i pro mnoho starších. Podání druhé dávky je posunuté, u nejčastěji podávané vakcíny Pfizer/BioNTech to je 42 dnů. Navíc se obvykle počítá ještě dalších 14 dnů. Takže kdo nedostal vakcínu do začátku května, nebude do 1. července splňovat parametry dvě dávky vakcíny + 14 dnů.

Ale je možné, že detailní pravidla se ještě změní (třeba česká vláda navrhuje akceptovat i jednu dávku očkování a tři týdny), v každém případě do prázdnin nebude mít dokončené očkování s ochrannou lhůtou i bez ní velká část populace Evropské unie. A dost lidí prostě očkováno vůbec nebude.

Drobný problém, který se týká jen několika zemí, je uznání v Unii neschválených vakcín. To je především problém Maďarska a vakcín Sputnik V a Sinopharm, které doposud v Maďarsku dostalo přes 50 procent očkovaných. Mnoho zemí je proti jejich uznání bez schválení unijními úřady (EMA).

Covid pas či certifikát by tak měl platit za těchto podmínek: dokončené očkování, prodělané onemocnění covid-19, a to buď s potvrzením, či s testem na protilátky, a nebo budou nutné testy. A právě o testy v novém návrhu jde. Případný covidový pas či certifikát tak nebude povinný, bude možné cestovat i bez něj.

Cestování v létě nabírá konkrétní podobu

Parlament a unijní země se dohodly na finanční podpoře, aby testy byly cenově dostupné. To znamená, že cestovní testy by měly být dotované a tedy dostupnější. Otázkou je, jak to v reálu bude a jaké ceny budou nastavené. Na dohodě měly primární zájem státy jižní Evropy. Ale cestovní ruch, covidem extrémně paralyzované odvětví, je důležité i pro mnohé jiné země včetně Česka.

Cestování v létě nabírá konkrétní podobu a mělo by umožnit za rozumných podmínek rovný přístup pro všechny. Tak aby mohli cestovat všichni nejen očkovaní a aby případné testy nebyly diskriminační. Stejně tak by jednotlivé země neměly žádat karantény.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *