Cestování v roce 2021

Cestování v roce 2021: zatím testy, od léta snad i očkování

Plánujete dovolenou dál než na Orlíku nebo v Beskydech? Tak se na cestu dobře připravte a ověřte si podmínky vstupu do zahraniční země. Cestování v roce 2021 prostě nebude úplně snadné.

Nejhorší část pandemie koronaviru je snad už za námi. A i když v minulých měsících cestovat šlo, bylo to někdy dost krkolomně a komplikovaně. Léto vypadá v tomto směru lépe.

Zatím ovšem stále platí, že vyjet si jen tak do zahraničí prakticky nejde. Výjimkou je nově přeshraniční styk s Německem s návratem do 12 hodin. A pozor, neplatí pro Sasko, což je podstatná část příhraničí z německé strany.

V principu platí pro většinu cest restrikce na straně zemí, kam chcete jet, i těch, kam se chcete vracet. Zjednodušeně řečeno se budete muset testovat při odjezdu i návratu. To ale jen v tom lepším případě, v tom horším budete muset do karantény. A v tom nejhorším vůbec nepojedete.

Dovolená 2021: tisíce navíc za testy

Na problémy narazíte, jak jsme již uvedli, na obou stranách. Nejprve si musíte ověřit, že vás do dané země vůbec pustí. Což u turistických cest není vůbec samozřejmé. Třeba do Velké Británie nešlo od poloviny února jezdit, od 17. 5. to z Česka již možné je. Ale bude vás to stát tři testy směrem tam a jeden zpět. Nic levného, zhruba 10 000 korun.

Někde po vás budou chtít i povinnou karanténu, a to v předem vybraných hotelech. Třeba v Thajsku vás takový balíček vyjde minimálně na 15 000 korun a ještě se 14 dnů budete nudit zavření v hotelu.

Prostě cestování v roce 2021 moc přívětivé není. Ale je to logické, pandemie pokračuje.

Podmínky jsou komplikované, sami můžete posoudit na stránkách ministerstva zahraničních věcí. A pozor, studujte podmínky jak pro vstup do konkrétní země, tak i pro návrat.

V praxi je dnes nejsnazší využít cestovní kanceláře, které nabízejí levnější testy před cestou a po návratu a mají samozřejmě dobrý přehled jak kdy a kam. Při individuální cestě letadlem si ověřte i podmínky konkrétní letecké společnosti. Bez testů to ale v principu zkrátka nepůjde nikde.

Velmi často jsou navíc nutné dražší PCR testy. V zahraničí počítejte i s výrazně vyššími cenami, než je průměrných 1 500 korun v Česku.

Cestování v roce 2021 snad vyřeší očkovací pasy

Výše uvedené informace platí pro aktuální situaci. V létě by se mohla pravidla, alespoň v rámci Evropské unie, zmírnit. To však výrazně záleží na vývoji epidemie. Navíc by od léta mohl platit jakýsi univerzální očkovací pas, který by měl umožňovat cestování bez testování.

Tento pas by platil pro očkované s určitou lhůtou po plné vakcinaci. Tedy zhruba 20 dnů po druhé dávce či po jediné u vakcíny Johnson & Johnson.

Zatím očkování přináší výhody jen při návratu do Česka. Ti, co splňují parametry plně naočkovaného, se nemusí po návratu nechat testovat. Ale neplatí to pro nejrizikovější skupiny zemí.

Kontrola přes QR kód

Očkovací pasy řeší ve většině zemí. Očkovaným mají otevřít různá místa i v rámci vlastní země. Dodejme, že většinou přesná pravidla známá nejsou a zřejmě to bude chvíli trvat. Očkovaných je zatím stále málo. To samé platí o evropském či světovém pasu. Zřejmě budou, protože je to jediná šance, aby se cestování v roce 2021 vrátilo alespoň trochu do normálu.

Podle posledních informací by mohl národní očkovací pas začít fungovat od června. S podobnými termíny kalkulují i další evropské země a pokud se vše podaří, měl by evropský očkovací pas fungovat do konce června.

S největší pravděpodobností budou očkovací pasy provedené formou aplikace pro smartphone. Samozřejmě by měla a asi bude existovat i varianta papírová, ale i na té bude QR kód pro snadnou kontrolu.

Jste očkovaní a už se těšíte na snadnou dovolenou bez testů? Snad se to do prázdnin podaří. Jinak raději kalkulujte s náklady na testy. V lepším případě na levnější antigenní. A v nejlepším na očkovací pasy, ty by cestování v roce 2021 mohly přiblížit normálu. Alespoň technicky.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Cestování v roce 2021: zatím testy, od léta snad i očkování”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *