Nokia má úplně nové modely

Nokia má úplně nové modely. Dva nejlepší mají i 5G

Nokia představila celkem šest nových telefonů. Zajímavostí je, že mají zcela nové značení a představují novou generaci přístrojů této tradiční značky.

Nokia se po těžkých peripetiích v poslední dekádě vrátila na trh zhruba před čtyřmi lety. Návrat to byl velkolepý, ovšem časem se slavná aura vytratila a všeobecně velmi průměrné přístroje všech kategorií jen těžko konkurují čínským značkám.

Je to docela paradoxní, protože dnešní Nokie nemají s původní firmou mnoho společného. Licenci značky drží společnost HMD sídlící ve Finsku, ale výrobu obstarává Foxconn v Číně. A ten má zřejmě ve značce výrazný podíl. Značka Nokia je sice pro značnou část zákazníků dobře známá, ale pro mládež jsou to telefony jejich rodičů a prarodičů. Prostě není dost sexy.

Nokia má úplně nové modely

Firma to zřejmě tuší a změnila tak označení modelových řad z čistých čísel na písmena. Takže Nokia má úplně nové modely ve třech řadách označených C, G a X. V každé řadě pak přidává číselné desítkové označení, začíná číslem 10. To je podobný postup, jaký používá například Samsung. Příští rok by zřejmě upravila číslo, například z 10 na 11 a tak dále. Ale to se uvidí.

V každém případě zatím Nokia ukázala ve všech řadách dva přístroje, tedy celkem šest novinek. A všechno to jsou základní modely: C10 a C20, G10 a G20 a to nejlepší představují modely X10 a X20. Těm se budeme věnovat, protože to jsou právě ty, které podporují sítě 5G.

5G mobily se základními procesory

Nokie X10 a X20 se od sebe vlastně příliš neliší. Rozdíly najdeme pouze u fotoaparátu a paměťových variant. Jinak to jsou identické telefony s FHD+ displejem s úhlopříčkou 6,67 palce a bez nějakých extra vlastností. Oba mají baterii s kapacitou 4 500 mAh a rychlonabíjení.

Aby telefony podporovaly 5G, musí mít potřebný procesor. A tím je v obou případech Qualcomm Snapdragon 480, tedy to úplně nejzákladnější s 5G, co je na trhu k dispozici. Tento procesor by se měl objevovat především v nejlevnějších 5G mobilech na pomezí low-endu a nižší střední třídy. Bude ho mít například jeden z nejlevnějších 5G mobilů na trhu Motorola G50.

Jenže obě Nokie míří výš, ceny pro český trh sice firma ještě nesdělila, ale ty evropské by měly být 309 a 349 eur. To je v přepočtu zhruba 8 000 až 9 000 korun, což je na danou výbavu poměrně dost. Zájemci o 5G mobil dnes mohou pořídit výrazně levněji třeba Motorolu G 5G nebo Realme 7 5G. Ty aktuálně stojí 6 500 korun.

Bez nabíječky a sluchátek

Zpět k Nokiím. Oba telefony mají foťáky s optikou Zeiss. Levnější má hlavní čip s rozlišením 48 Mpix, dražší model s rozlišením 64 Mpix. Zbytek je stejný a nestojí za řeč. Vpředu má dražší model 32Mpix selfie kameru, levnější Nokia si musí vystačit s 8Mpix snímačem. Liší se i paměť, levnější model začíná na 4/64 GB paměti, dražší na 6/128 GB.

Takže Nokia má úplně nové modely, ale pokud v případě těch z řady X neudělá něco s cenou, tak to bude mít na trhu těžké. I když pro někoho může být tradiční značka stále lákavou volbou. Akorát pozor, telefon dostane bez sluchátek a nabíječky. Přesně jak velí trend doby…

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *