Drony

VIDEO: Drony kreslily na oblohu, uživatelé stahovali jako o život

Zajímavá a bezesporu vizuálně nápaditá marketingová akce proběhla v čínské Šanghaji. Vydavatel mobilních her zde propagoval novou hru. Efektně vše vykreslily drony na oblohu a lidé si hned mohli hru stáhnout do mobilu. To vše pravděpodobně díky tamním 5G sítím.

Popsat slovy vizuální atraktivitu jeden a půl tisíce synchronizovaných dronů hýřících barvami na noční obloze nejde. Na to si musíte pustit video níže. Kromě toho, že drony takto na obloze v čínské Šanghaji kreslily kreslily reklamu na novou mobilní hru, toho ale příliš nevíme.

Společnost Bilibili, která za akcí stála, k tomu podrobnosti neuvedla. Ovšem efektní to opravdu bylo a je téměř jisté, že za tím stály i možnosti 5G sítí. Ty jsou oproti Evropě v Číně už hojně rozšířené a ukázka tisíců vzájemně si „povídajících“ dronů v reálném čase jen ilustruje jejich možnosti.

Drony kreslí funkční QR kód

Drony nejdřív vykreslily postavičky z her, pak informace na smartphonu a na závěr zobrazily obří QR kód. Ten si diváci mohli „přečíst“ pomocí čteček ve svých telefonech a získat tak rovnou odkaz na stažení propagované hry.

Pro kontext je nutné zmínit, že ač jsou QR kódy dobře známé i u nás, v Číně je to v zcela zásadní věc: přes ně se zde obchoduje, objednává i platí. Takže konverze zobrazení kódu a jeho využití jistě byla velmi vysoká.

Podle dostupných informací měla akce velký úspěch. Podobné promo, ale v umírněnější podobě plakátů, si ostatně firma už vyzkoušela.

Rozvoj 5G sítí v Číně

Pro úspěch akce tak bylo jistě důležité, že části Šanghaje jsou již pokryté signálem 5G od všech tří tamních operátorů (China Mobile, China Unicom, China Telecom). Čína je ve vývoji 5G na čele, což platí pro výrobce infrastruktury v čele s firmou Huawei, i pro výrobce mobilů. Získat však přesnější mapy pokrytí pro čínské operátory je ze zahraničí obtížné.

V každém případě koncem loňského roku bylo v Šanghaji zhruba 50 000 vysílačů sítí 5G a zhruba stejné množství indoorových buněk. Čína také experimentuje s čistě 5G zónami, zkouší tak rozvoj některých rurálních oblastí.

Bilibili (v překladu B Site) je čínská videoplatforma primárně pro mládež. Vznikla v roce 2010 a od té doby se značně rozrostla. Věnuje se třeba i vývoji mobilních her. Vše se týká výhradně domácího čínského trhu, akcie firmy se však obchodují i na newyorské burze.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *