Roste zájem o 5G smartphony

Mobilní trh čeká letos oživení. Roste zájem o 5G smartphony

Zájem o 5G smartphony bude letos jedním z hlavních faktorů oživení. Uvádí to agentura IDC, která očekává růst trhu za celý rok o 5,5 procenta.

Rok 2020 byl významně ovlivněný pandemií koronaviru covid-19 a především loni na jaře byla po celém světě totálně uzavřena řada ekonomik. To mělo na prodej mobilů vliv, ať už z důvodu poklesu poptávky či kvůli problémům v dodavatelském řetězci a ve výrobě. Celosvětové prodeje tak meziročně poklesly o zhruba deset procent.

V roce 2021 sice pandemie zdaleka neodezněla, alespoň z aktuálního pohledu, ale svět se s ní už částečně naučil žít. Výroba tedy běží a zákazníci si zvykli, že se nakupuje on-line. Což zmiňuje i IDC, když v roce 2019 představovaly prodeje mobilů přes on-line kanály zhruba 22 procent a loni to bylo už procent 30.

IDC uvádí příklady pro dva geograficky nejvýznamnější trhy: čínský a americký. Oba loni meziročně klesly zhruba o 10 až 11 procent, letos má ten čínský růst zhruba o šest, americký o 3,5 procenta. Celkově se tak trh zatím nedostane na čísla z roku 2019, ale trend je v každém případě pozitivní.

Zájem o 5G smartphony

Důležitým faktorem růstu bude zájem o 5G smartphony. Ty by podle IDC měly letos získat podíl na trhu až 40 procent a v dalších letech bude plynule růst na úkor přístrojů s podporou LTE (4G) a dnes již minoritní kategorie telefonů jen s 3G. Ty z trhu během dvou až tří let prakticky zmizí.

Tento graf například ukazuje, jak se bude podíl telefonů podle připojení vyvíjet. Trend je zcela zřejmý. V grafu je pak zanesena i průměrná cena přístrojů LTE a 5G. V obou případech bude v následujících letech klesat. Zajímavé je, že rozdíl mezi průměrnými cenami se výrazně měnit nebude.

Průměrná cena bude klesat

Podle IDC je dnes průměrná cena 5G smartphonu zhruba 600 dolarů. Ale s tím, jak poroste zájem o 5G smartphony, bude klesat. V roce 2025 by se měla pohybovat o třetinu níž, zhruba okolo 400 dolarů. Podle výzkumu serveru Realita5G je v březnu průměrná cena smartphonu s 5G zhruba 20 000 korun. Což je víc jak uváděný průměr IDC (600 dolarů je v přepočtu přibližně 13 200 korun).

Je pravděpodobné, že IDC uvádí ceny bez daně, což je celosvětově jediná možná komparativní metoda. Po připočtení daně by průměrná cena vzrostla na zhruba 16 000 korun, což je stále výrazně méně. Je ovšem možné, že IDC nepočítá čistý průměr prodejních cen, ale zohledňuje i prodej jednotlivých modelů. Případně může průměr snížit cena přístrojů na čínském trhu, kde jsou telefony všeobecně levnější.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *