Údajný 5G čip ve vakcíně na covid-19 je jen legendární kytarový pedál

Schéma údajného 5G čipu, který má podle několika konspiračních teorií obsahovat vakcína proti covid-19, je podvrh. Respektive ne tak úplně. Je to reálné schéma, nicméně zcela jiného zařízení – kytarového pedálu.

Schéma se začalo šířit minulý týden na sociálních sítích v Itálii. Údajný důkaz o existenci nanočipu má mimo jiné podpořit nápis „Důvěrné“ („Confidential“) v jeho spodní části.

Na nesoulad zobrazeného obvodu s uvedeným zařízením pak upozornil softwarový inženýr Mario Fusco. „Ve skutečnosti je to elektronické schéma kytarového pedálu. Jeho vložení do vakcíny na covid-19 nicméně považuji za skvělý nápad,“ napsal odlehčeně Fusco.

Odhalit podvrh přitom není nijak složité. Při důvěrnějším zkoumání sice může zarazit popisek „5G FREQ“, nicméně „VOLUME“, „MID“, „TREBLE“ a „BASS“ odkazují na všeobecně známé hudební termíny. Zpozornět by tak měli i technicky méně nadaní. Velmi účinnou metodou je pak daný obrázek stáhnout a prohnat ho vyhledávacími nástroji jako Google.com či Seznam.cz. Jak daný pedál vypadá, ukazuje fotografie níže.

V posledním týdnu se obrázku věnovalo několik příspěvků na sociálních sítích v Česku. Většina z nich již rovnou upozorňuje na podvrh, že schéma zachycuje onen efektový kytarový pedál. „Podle zprávy z konce roku je tohle čip, který je ve vakcíně proti covidu. Tak jestli vám bude přebývat, klidně se ho ujmu. I bez krabičky,“ píše například ve svém ironickém facbookovém postu uživatel Pavel Nygrýn.

Nesnadný boj s dezinformacemi

Jakkoli zní výše uvedená konspirace absurdně, její šíření je velmi nebezpečné. Mnoho lidí má tendenci těmto teoriím, které často jen potvrzují jejich už dříve nabyté přesvědčení, propadat. Následně je velmi těžké je přesvědčit o opaku, jak ukázal i nedávný případ z Nashville.

Hojně rozšířená je rovněž teorie, že za 5G čipy ve vakcínách na covid-19 stojí jeden z nejbohatších mužů planety Bill Gates. Ta hraje na strunu každému, kdo za vším hledá celosvětové spiknutí. I bez hlubokých znalostí techniky lze přitom s vysokou mírou úspěšnosti pochybovat, že by takový čip vůbec mohl existovat. Ostatně, takto vypadá dnešní čip pro zvířata:

Reakce na konspirační teorie je rovněž velmi složitá. A to i když s ní konfrontujete přímo člověka, který za ní má stát. Příkladem je případ televizní stanice CBS (viz tweet níže), která kontaktovala přímo Billa Gatese. Zakladatel Microsoftu je častou ústřední postavou konspirátorů a jak už bylo zmíněno, za celosvětovým spiknutím a čipováním lidí má stát i nyní. „Ne, opravdu nevím, kde se to vzalo,“ řekl tehdy pobaveně Gates.

Případ hojně šířeného schématu elektronického obvodu, kterému běžný laik nemá šanci porozumět, je pak názornou ukázkou praktik konspirátorů. Ti nejčastěji na reálném základě vystaví smyšlený příběh, který ověnčí na první pohled nevyvratitelnými argumenty. Až po detailním rozboru, který však samotný příjemce zprávy jen málokdy učiní, se ukáže pravda.

Motivací konspirátorů může být nejen bezmezná víra v jimi prosazované teorie, ale často i finanční profit plynoucí například z příjmů z reklamy. Na to vsázejí veskrze všechny známé dezinformační weby. Často je celospolečenský strach, který je podhoubím konspirací, zneužíván i v politice.

Šíří Fake News roboty, nebo lidé?

Je navíc již mnohokrát dokázáno, že dezinformace mají potenciál se šířit mnohonásobně rychleji než pravda. Například tato studie široce uznávaného Massachusettského technologického institut (MIT) z roku 2018 ukázala, že falešné zprávy (Fake News) se na sociální síti Twitter šíří násobně rychleji než zprávy skutečné, pravdivé. „Nepravda se šíří podstatně dále, rychleji a hlouběji než pravda, a to bez ohledu na obor,“ uvedl tehdy jeden ze spoluautorů studie a profesor na MIT Sinan Aral.

Vědci navíc zjistili, že za šířením falešných zpráv nestojí ani tak roboty jako samotní lidé. Rychlost šíření falešných zpráv se na Twitteru akceleruje zejména tím, jak je retweetují samotní uživatelé této sociální sítě. „Když jsme odstranili všechny roboty z naší datové sady, rozdíly mezi šířením falešných a pravdivých zpráv přetrvávaly,“ uvedl další ze spoluautorů studie Soroush Vosoughi. Text otiskl i prestižní vědecký časopis Science.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *