Levný 5G telefon? Tento čipset to konečně umožní

Výrobce Qualcomm představil novou čipovou sadu z řady Snapdragon, jejíž součástí bude i 5G modem. Čipset Snapdragon 480 je prvním z nižší „čtyřkové“ řady, který oplývá podporou 5G a pro výrobce smartphonů je velkou nadějí, že budou moci nabídnout telefony schopné připojit se k sítím páté generace ještě levněji než doposud.

Prozatím nejlevnější čipové sady s podporou 5G od Qualcommu byly modely Snapdragon 690 a 750G, které však stále najdeme spíše u telefonů vyšší střední třídy s cenou pohybující se okolo osmi tisíc korun. Snapdragon 480 by se však mohl objevit i u telefonů za ještě méně peněz. Odhadujeme, že přinese 5G do cenové kategorie okolo pěti tisíc korun.

5G modem a osm procesorů

Připojení k 5G zajišťuje osazený modem X51, součástí sady je pak procesor s osmi jádry. Čtyři výkonnější Cortex A76 slouží pro náročnější operace, čtyři úspornější Cortex A55 zas mimo zátěž šetří baterii. Pro grafické operace je tu čip Adreno 619. Na své si tedy přijdou i hráči mobilních her. Procesor je vyrobený pomocí modernější osminanometrové technologie.

Co se vylepšení samotných schopností čipsetu týče, znatelně si polepšilo zpracovávání fotografií a videa. Novinka je schopna naráz pracovat s daty až ze tří fotoaparátů současně, a to v maximálním rozlišení 13 Mpix. Nechybí ani podpora displejů s obnovovací frekvencí až 120 snímků za sekundu. To je další bonus pro již jednou zmíněné hráče mobilních her.

Změny budou znatelné i v oblasti nabíjení. Díky technologii Quick Charge 4 budou telefony disponující touto čipovou sadou podporovat ještě rychlejší nabíjení s vyšším výkonem.

Levný 5G telefon

Snapdragon 480 by se měl v prvních smartphonech objevit už z kraje letošního roku, k jeho využití se již zavázaly značky Nokia, Oppo a Vivo. Nespí navíc ani konkurenční MediaTek. Ten pracuje na svých řadách Dimensity 800, 720 a 700, které jsou také určeny pro levnější modely.

Letošní rok se tak ponese ve znamení dostupnějších 5G smartphonů. Právě souboj mezi výrobci Qualcomm a MediaTek nejspíše povede k rozšíření podpory 5G sítí i do běžných smartphonů střední třídy.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *