Wi-Fi

Nahradí 5G sítě mojí domácí Wi-Fi síť? Časem nejspíše ano

Na domácí i veřejné Wi-Fi sítě jsme zvyklí a často je preferujeme před používáním mobilních dat. Směřování vývoje 5G však napovídá tomu, že tyto dnes hojně rozšířené sítě se stanou přežitkem.

Současný hlavní rozdíl mezi mobilními daty a bezdrátovou Wi-Fi sítí je pro českého zákazníka poměrně jednoduchý. Zatímco veřejná Wi-Fi je zcela zdarma a často i neomezená, domácí síť je sice už zpoplatněna, ovšem je taktéž neomezená a ještě může být daleko rychlejší než mobilní připojení.

Oproti tomu operátoři počítají zákazníkům (až na ty úplně absurdně drahé tarify) každý vyčerpaný megabajt. To moc nejde dohromady s běžným domácím využíváním internetu, jako například časté streamování filmů, hraní online her a podobně.

5G jako domácí Wi-Fi

5G sítě to ovšem mají změnit. Pohodlně dovedou uspokojit zejména ony naše „domácí potřeby“: nejenže 5G sítě nabízejí vysoké rychlosti přenosu dat vhodné i na vysoce kvalitní stream videa, ale i minimální dobu odezvy (latence). Ta je pro zas nezbytná právě pro hraní on-line her.

Otázkou tak zůstává už jen to, jak se operátoři postaví k tolik nepříjemným FUP limitům (stropu pro přenesená data). Pokud dostatečně velkoryse, vaše domácí Wi-Fi asi dost možná ztratí smysl. Mobil pak zkrátka nabídne ty samé možnosti a nebude tak nutné mít doma další speciální modem.

Neznamená to ovšem, že s příchodem 5G budete vaši domácí Wi-Fi muset hnedka vypnout. Tyhle sítě jistě budou nějaký čas vedle sebe existovat jako vzájemné doplňky. A to do chvíle, než se rychlé a stabilní připojení v mobilu stane takovou samozřejmostí pro všechny, že Wi-Fi vlastně ztratí smysl.

Do té doby budou pravděpodobně zákazníci stále využívat oba typy sítí – doma pro celou rodinu Wi-Fi, na cestách pak 5G v mobilu (který ale zas nebudete asi platit celé rodině na každém telefonu zvlášť). Potřeby uživatelů však logicky s rozvojem nových technologií také porostou.

Vývoj Wi-Fi pokračuje

Výhodou všudypřítomné 5G sítě se stane jednoznačně svoboda: kvalita připojení bude v ideálním případě všude stejná, ať už budete doma, v MHD nebo v práci. Na druhou stranu se může stát, že Wi-Fi si bude ještě nějakou dobu udržovat technologický náskok, jelikož její vývoj nekončí.

Zejména současný standard Wi-Fi 6 činí dostupné připojení spolehlivějším, rychlejším a hlavně je navržen tak, aby šetřil spotřebu energie připojených zařízení. Oproti tomu je zatím 5G spíše žrout baterie vašeho telefonu.

Zejména první roky „ostrého provozu“ 5G se navíc zcela jistě ponesou v duchu experimentů, kdy operátoři budou dále zavádět různá omezení pro dostupnější 5G tarify. To může znamenat opět jistá omezení jako datové balíčky nebo strop pro maximální rychlost.

Je především na operátorech a jejich přístupu ke „specifickému“ českému trhu, zda skutečně z 5G vybudují důstojnou náhradu Wi-Fi, nebo síť jen zbytečně svážou nerálnými podmínkami.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *