Celkový pohled na billboard poděkování lidem v první linii při krizi COVID 19 na ulici M. Majerové v Třebíči, okr. Třebíč.

Nedobrá situace. V Česku už dominuje „britská varianta“ koronaviru

Šíření koronaviru v České republice neustává, ba dokonce ani nestagnuje. Naopak jsme svědky dalších a dalších nárůstů, desítek tisíc nakažených a přeplněných nemocnic. Jedním z důvodů může být i to, že podle dostupných analýz v Česku převládla takzvaná britská mutace viru.

Že britská mutace koronaviru už v Česku vládne, potvrzují analýzy provedené společností Diana Biotechnologies. Podle nich prakticky na celém území České republiky převládala varianta viru SARS-CoV-2 známá jako „britská“, „Brigitta, B.1.1.7. či 20I/501Y.V (zmatky kolem pojmenování jsme se krátce pokoušeli vysvětlit v našem předchozím článku) již v únoru.

Česká firma to tvrdí na základě rozboru výsledků PCR testů z řady oblastí České republiky. Diana Biotechnologies tyto testy vyrábí a pokrývá poměrně velkou část (cca kolem 20 procent) české poptávky. Navíc se její testy právě na britskou mutaci koronaviru přímo zaměřují.

PCR testy fungují tak, že v daném vzorku velmi pečlivě hledají určitý, autory předem pečlivě vybraný kousek genetické informace. Bývá to jen malinký úlomek hledaného viru či bakterie. Testy Diana Biotechnologies se shodou okolností zaměřují na malý úsek viru, který má u britské varianty proti jiným jinou podobu (zmutoval). Dané místo leží na „hrotu (spike) viru.

Model „spiku“ viru SARS-CoV-2. Vyčnívající červeně označená část (gylykoprotein S) slouží k uchycení viru na receptor ACE2, který se nachází na povrchu některých lidských buněk. (Kredit: NIH Image Gallery)

V praxi se to projeví tak, že test nedokáže najít daný úsek tak dobře – při hledání tohoto konkrétního místa je méně citlivý. To ale vlastně příliš nevadí, protože test je pro jistotu zaměřený ještě na další místo na viru, které se v „britské variantě nezměnilo. Ve výsledku tedy přítomnost RNA viru odhalí tak či tak.

Pokud se ovšem jedná o britskou mutaci, výsledek je takový podivný. Je zároveň silný a slabý; jedno místo na RNA najde test dobře, druhé špatně. Tento nesoulad je tedy dobrá indicie, že pacient v sobě nese britskou variantu.

Metoda není žádný český originální výmysl, podobně se varianta hledala i v jiných zemích. Českou specialitou ovšem je, že na variantu citlivý test je poměrně rozšířený.

Očekávatelný nárůst

Firma takto od začátku roku analyzovala výsledky desítek tisíc testů a dospěla k závěru, že „britská varianta“ se u nás poměrně rychle šíří. A to nejen v těch nejhůře postižených krajích. Na přelomu roku vykazovala znaky přítomnosti varianty jednotky procent testů. K 10. únoru celkový podíl britské mutace v analyzovaných testech přesáhl 60 %. Varianta tak zřejmě dominuje ve všech krajích, odhaduje firma.

Průměrné procento přibližného výskytu britské varianty v jednotlivých krajích ve dnech 9.-10.2 2021. Do analýzy bylo zahrnuto přes 10 tisíc testů ze spolupracujících laboratoří (zejména velká města). (Kredit: Diana Biotechnologies)

Představitelé firmy v komentáři k výsledkům uvádějí, že zvýšený výskyt této varianty viru může navýšit množství případů. „Z extrapolace našich dat lze nejpozději na přelomu února a března očekávat, že oproti stavu z minulého týdne dojde ke zdvojnásobení nových případů i při zachování současných opatření. Případné rozvolnění opatření pak může situaci ještě zhoršit,“ řekl šéf firmy Václav Navrátil.

Modře celkový počet nových případů covid-19 za den, červeně počet případů „britské varianty“, zeleně ostatní varianty. Z dat je zřejmé, že zatímco počet infekcí původním virem od počátku ledna klesá, počet infekcí novou variantou exponenciálně roste. (Kredit: Diana Biotechnologies)

Jde samozřejmě o extrapolaci, tedy jednoduše řečeno odhad. Stále přesně nevíme, o kolik je „britská varianta horší (tj. například smrtnější či nakažlivější) než jiné varianty. Jisté je, že má takzvaný vyšší fitness, tedy dokáže vytlačit jiné varianty, a to poměrně rychle.

Nezastavitelná ovšem není, a pomáhají proti ní stejná opatření – a také stejné vakcíny – jako proti jiným variantám. Například v Portugalsku či Velké Británii se podařilo šíření viru zastavit a počet případů rychle srazit, byť tato novější varianta převládala.

Což neznamená, že není na místě opatrnost. Situace v České republice je v posledních dnech a týdnech skutečně neradostná, a další zhoršení by už například opravdu mohlo vést k omezení akutní péče ve větším měřítku na významné části našeho území.

Počet případů na 100 000 obyvatel v jednotlivých okresech ČR v období od 6. do 20. února 2020 (kredit: Xplus1, údaje MZ ČR)

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Nedobrá situace. V Česku už dominuje „britská varianta“ koronaviru”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *