KOMENTÁŘ: Nechcete se očkovat? Tak se jednoduše nenechte očkovat

Očkování proti covid-19 je dobrovolné. To platí po celém světě a nevypadá to, že by se na tom mělo něco měnit. Pokud se tedy nechcete nechat očkovat, nejjednodušší řešení je tuto svobodnou volbu využít.

Neávný průzkum společnosti Median pro Český rozhlas z března letošního roku ukázal, že zhruba třetina lidí se nechce nechat očkovat. Zhruba 19 procent lidí pak vakcínu proti covid-19 zcela odmítá.

Ochota nechat se očkovat postupně roste. V dřívějších průzkumech se chtělo nechat očkovat jen zhruba 45 procent lidí.

Očkování začíná nabírat na rychlosti

Důvodů je proto hodně. Pozitivně působí data ze zemí, kde se již podařilo proočkovat velkou část populace, tedy z Izraele, Velké Británie nebo USA. Lidé se také přestávají vakcín bát, opět pozitivně působí data o již naočkovaných lidech. Ale samozřejmě jsou zde i problémy, především s vektorovými vakcínami. Počet komplikací je však minimální.

Přesto, jak ukázal zmíněný průzkum, tak se část lidí v Česku (a podobné to bude i jinde ve světě) očkovat proti koronaviru nechce. A mají na to svaté právo. Vakcinace je dobrovolná a nikdo vás do ní nesmí a nemůže nutit. O tom není třeba diskutovat, tak to prostě je.

Důvodů proti vakcinaci je hodně. Někdo prostě vakcíny odmítá všeobecně, někdo se obává právě těchto konkrétních na covid-19. Ať už si myslí, že jsou příliš rychle vyvinuté, nebo se obávají technologie mRNA u vakcín Pfizer a Moderna. Nebo mají jiný důvod. Je to relevantní, každý je zodpovědný za své zdraví a tak má právo odmítnout i relevantní léčbu či ochranu.

Není třeba vymýšlet důvody, je to vaše volba

Není tedy potřeba vymýšlet desítky důvodů, proč se neočkovat. Většina z nich je zcela zcestná, spíš to působí tak, že autor chce o „nevakcinaci“, a tedy svém názoru, přesvědčit další lidi. Vymýšlí proto jeden důvod za druhým ve snaze vymyslet cokoliv, na co se někdo chytne.

Pokud ovšem máte pochybnosti, hledejte relevantní informace. Pokud jste rozhodnuti se neočkovat, neočkujte se. Respektujte pak ale fakt, že stejně jako je vaším právem rozhodovat o vašem zdraví, ostatní toto právo mají rovněž. A jejich přesvědčení může být naopak zcela opačné.

Z toho logicky plynou konsekvence, se kterými se budeme v následující době setkávat. Možná pár měsíců, spíš však několik let. A v nejhorším případě už trvale. Což samozřejmě nevyhovuje nikomu.

Koronavirus je velký problém

Epidemie nakažlivou chorobou, která se snadno šíří kontaktem, bohužel nelze vyřešit jinak než opatřeními. Koronavirus ukázal, že dokáže hodně lidí zabít, umí zahltit zdravotnický systém a ochromit ekonomiku. Takže nechat to jen tak prostě a jednoduše nejde.

Zatím nejúčinnějším řešením se jeví vakcinace. Jinak zbývají už jen represe, které za poslední rok známe bohužel až moc dobře. Jak očkování postupuje, daří se epidemii krotit, ale zatím všude ve světě trvají různá omezení.

Ano, částečně na to má vliv i promoření populace. A bohužel, imunita získaná po prodělání nemoci není stoprocentní a reinfekce rozhodně nejsou výjimečné, především pak u mutací. Stejně tak nakažlivost pro ostatní.. U očkovaných je toto riziko mnohem menší, alespoň u vakcín používaných v Evropské unii.

Z toho plyne, že i když se ekonomika v příštích měsících plně otevře, a to včetně cestování a společenských akcí, i nadále (alespoň v letošním roce zcela jistě) bude nutné riziko případné další epidemie regulovat.

Nechcete se očkovat? Tak se očkovat nenechejte

To jsou ty široce a všeobecně zmiňované očkovací pasy nebo povinné testy. Kdo se nechce očkovat, ten logicky pas nedostane a pak nezbývá, než se podrobit testům. Což znamená finanční náklady navíc, u cestování dost vysoké. A je možné, že někde to bez vakcinace vůbec nepůjde. Prostě moje země, moje pravidla.

V případě epidemie snadno přenosnou infekční nemocí je prostě každý občan rizikem. S vakcínou malým rizikem, bez vakcíny velkým. Takže i když se nemoci nebojíte, musíte počítat s tím, že další se bojí. A je jich většina. Za svá rozhodnutí tudíž musíte nést důsledky.

Ovšem stále na 100 procent platí: Nechcete se očkovat? Tak se očkovat nenechejte.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *