eRouska

Aplikace eRouška by měla být v každém telefonu, chráníte tím své okolí

Je to drobnost, ale efektivně pomáhá bojovat proti šíření koronaviru. Aplikace eRouška pro smartphony kontroluje, zda jste se nepotkali s někým nakaženým. A dá vědět, zda je potřeba se preventivně izolovat.

S pandemií covidu-19 je to těžké v tom, že lze potkat nakažlivého člověka ještě před tím, než na sobě začne pozorovat symptomy (a nebo si jich nevšimne vůbec).

Pokud pak takový člověk jde na test a nákaza se u něj zjistí, měl by správně informovat všechny, se kterými byl v posledních dnech v osobním kontaktu.

No a pokud v takovém případě mají všichni nainstalovanou eRoušku, pak je situace mnohem snazší.

Aplikace eRouška je bezpečná

Hned s nástupem apliklace eRoušky byly spojeny různé nepravdy typu „aplikace mne neustále sleduje“, „má přístup k obsahu telefonu“. „příliš vybíjí telefon“ a podobně. Pravda je taková, že eRouška je naprosto minimalistická a plně anonymní. Instalací si nijak neohrozíte data v mobilu a ani nedáte nikomu dalšímu možnost vás sledovat.

Aplikace eRouška vyžaduje jen připojení pomocí Bluetooth a využívá anonymní identifikátor (náhodná řada čísel), který se mění každých několik minut. Nemůže se tak stát, že by někdo spojil číslo identifikátoru s konkrétním člověkem. Telefon pak během dne odhaluje jiné identifikátory v okolí a zaznamenává pouze den, sílu signálu a dobu, po kterou byla zařízení v kontaktu. Naopak poloha se nezaznamenává nikam.

Následně se eRouška sama propojuje se serverem (obvykle asi jednou za šest hodin či po manuálním spuštění aplikace) a kontroluje, zda nemáte zaznamenaný nějaký rizikový kontakt. Ten se do systému zanáší tím, že člověk s potvrzeným pozitivním testem zadá do aplikace unikátní kód, který spolu s ním obdrží. Systém se pak o vyhodnocení kontaktů a upozornění na riziková setkání postará automaticky sám.

Funkce eRoušky odvislá na lidech

Zde musíme ovšem kriticky dodat, že se skrývá i nejslabší místo celého systému. Nikdo totiž nemůže nakaženého nutit tak učinit hned, často to třeba i kvůli vážnějšímu průběhu nemoci nejde. Se zadáním kódu přitom není radno otálet, aby se informace o rizikovém kontaktu dostala k dalším lidem co nejrychleji. Myslet na to ale musí především sám nakažený.

Nikdo nikoho také nenutí se eRouškou řídit, když ho aplikace na rizikový kontakt upozorní. I pro eRoušky tedy platí, že je závislá na odpovědném jednání daného jedince a není samospásná. Výjimkou přitom nejsou ani falešná hlášení, kdy mobil například zaznamenal sousedův mobil skrz zeď. Pak je nutné racionálně zohlednit, zda se člověk v nahlášený den rizikového kontaktu s někým opravdu viděl, či nikoli.

Obecně by však mělo platit, že bude člověk svědomitý. Pokud existuje byť jen sebemenší riziko, že byste mohli nákazu šířit dál, pak je třeba se na patřičnou dobu skutečně izolovat. Děláte to totiž právě pro ty ostatní, kteří by bez vaší ohleduplnosti mohli sami šířit nemoc dál.

V optimálním případě by měl eRoušku mít nainstalovaou každý, kdo má chytrý telefon. Ulevil by tak nejenom trasovacímu systému, který v současnosti i nadále obvolává rizikové kontakty po telefonu, ale celkově by situaci výrazně zpřehlednil. Ataké by bylo sledování šíření nákazy mnohem efektivnější.

Stále eRoušku nemáte? Tak to ještě zvažte. Ke stažení ji najdete zde:

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *