Třetí dávka vakcíny

Jednodávková vakcína je účinná a připravená k nasazení

Všechny dosud ve světě schválené vakcíny proti viru SARS-CoV-2 se podávají ve dvou dávkách. To sice zajistí lepší ochranu i reakci na virus, organizace dvou dávek je však složitější pro zdravotnický systém i samotné očkované. Jednodávková vakcína Johnson & Johnson to může změnit.

Jednodávková vakcína je zatím jediná. Připravuje ji společnost Johnson & Johnson (označuje se správně jako JNJ-78436735 či Ad26.COV2.S.) a její vývoj je oproti jiným o něco zpožděný – teprve v únoru firma představila výsledky, které by mohly umožnit nasazení vakcíny, a požádala o příslušné povolení.

Ke konci měsíce tuto žádost obdržela i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která ovšem vakcínu už týdny v rámci zrychleného procesu posuzuje. V dohledné době by tak vakcína od Johnson & Johnson měla být dostupná i v Evropě. Očekává se, že povolení obdrží už za týden.

V dokumentaci pro americký úřad FDA (zde v PDF) stojí, že jednodávková vakcína Johnson & Johnson s odstupem několika týdnů po první dávce účinně chrání před nemoci covid-19, především před jejím těžkým průběhem. A to i v případě, že jde o infekci jihoafrickou variantou linie B.1.351 známé i jako 501Y.V2.

Vakcína účinná i pro jihoafrickou mutaci

Ve velké klinické zkoušce, která probíhala částečně v Jihoafrické republice a částečně v USA, snížila jednodávková vakcína Johnson & Johnson množství případů vážné nemoci o víc než 80 procent. V USA, kde převládají jiné varianty, to bylo o 86 procent, v Jižní Africe, kde vládne B.1.351, to bylo o 82 procent.

Schéma adenoviru, který využívá i jednodávková vakcína Johnson & Johnson
Schéma adenoviru. Podobné viry u lidí způsobují často nachlazení. Ve vakcíně společnosti Johnson & Johnson podobný virus slouží k dopravě pro „účinnou látku“ vakcíny, tedy instrukce pro výrobu jedné části viru SARS-CoV-2. (kredit:
Thomas Splettstoesser
, www.scistyle.com)

Musíme brát ovšem v potaz počty takových případů. Studie měla zhruba 40 tisíc účastníků, počty případů skutečně vážné nemoci tedy byly dosti nízké. Řádově šlo o jednotky případů.

Pro představu: poté, co vakcína měla dost času zabrat (28 dní) mezi očkovanými nebyl ani jediný příklad hospitalizace s covid-19. Ale v kontrolní skupině jich ve stejném období bylo jen pět. To jasně naznačuje, že vakcína chrání. Nejde z toho ovšem vyvodit, že mezi očkovanými nikdy k žádné hospitalizaci nedojde.

Ochrana proti mírnějšímu průběhu nemoci byla slabší: vakcína snížila počet mírných průběhů infekce o zhruba o dvě třetiny. V datech se také objevil náznak toho, že snižuje počet případů zcela asymptomatické infekce, a měla by tedy výrazně zpomalovat přenos. Jak se ostatně dá čekat i na základě výsledků jiných vakcín.

Důkladná ochrana

z předchozích výsledků také víme důležitý fakt, že vakcína vedla k vytvoření odpovědi buněčné imunity, konkrétně mobilizaci T-buněk. Jejich aktivita se obtížně měří, ale pro obranu proti virové infekci je velmi důležitá.

T-buňky se při kontrole 14 dní po očkování měřitelně aktivovaly zhruba u 80 procent očkovaných ve věku pod 65 let a necelých dvou třetin (60 až 67 procent) účastníků starších 65 let. U starších lidí byla jejich aktivita nižší, jak se obecně očekává (to je zřejmě i jeden důvod, proč u starších lidí mívá infekce horší následky).

Jednodávková vakcína Johnson & Johnson zabírá i na jihoafrickou mutaci
Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dostává 17. února 2021 vakcínu proti koronaviru SARS-CoV-2. Jedná se právě o vakcínu společnosti Johnson&Johnson. (kredit: GovernmentZA)

Byť se počítá s podáváním jedné dávky, Johnson & Johnson v experimentu testují i režim dvoudávkový. Pro firmu je to pojistka pro případ, že by jedna dávka neposkytovala dostatečnou ochranu. Nebo ten, že by dvoudávkový režim měl nějakou jinou výhodu (například by ochrana vydržela podstatně déle).

Společnost Johnson & Johnson je bohužel poněkud pozadu s výrobou své vakcíny. Vyžadovala dokonce součinnost nové Bidenovy administrativy pro zajištění rychlejšího rozběhu výroby. Dostupnost vakcíny tedy v příštích týdnech bohužel nebude příliš veliká, navíc firma zřejmě bude preferovat zatím americký trh.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *