Budoucnost 2030

Rok 2030: nejen 5G, ale i exoskelety, chytré aplikace a „zloboti“

Jak si lidé představují blízkou budoucnost z pohledu techniky? Většina z nich očekává propojený svět plný chytrých zařízení a aplikací, nižší spotřebu energií, rozvoj umělé inteligence, ale i neposlušné roboty. To vše úzce provázané se sítěmi páté generace, bez nichž by to nešlo.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Ericsson, o němž referoval v rámci zprávy 10 Hot Consumer Trends 2030 (10 spotřebitelských trendů pro rok 2030). Ta se věnuje předpovědím spotřebitelů ohledně technologického vývoje v právě zahájeném desetiletí.

Už v současnosti nás přitom chytré technologie, které reagují na naše běžné každodenní potřeby, obklopují. Z výsledků průzkumu lze však usuzovat, že tato zařízení na nás budou nejen reagovat, ale také nám aktivně pomáhat.

Co tedy lidé v právě očekávají za technologické pokroky?

1. Exoskelety

Ač může slovo exoskelet znít jako ze sci-fi, zvířata je k ochraně těl využívají už od počátku věků. Příroda v tom má značný náskok, protože lidé na tuto podporu či ochranu těla přišli až koncem 19. století. Ten opravdový rozvoj myšlenky ovšem přišel až s příchodem výkonných chytrých čipů, lehkých baterií, ale i 5G sítí s nízkou latencí. Až tato kombinace dovoluje, aby se tato podpůrná zařízení stala každodenní součástí života. 76 % spotřebitelů proto očekává, že jim inteligentní obleky pomohou zajistit správné držení těla po celý den. Někteří se dokonce domnívají, že díky exoskeletům budeme schopni zvýšit naši fyzickou sílu a unést téměř cokoli.

2. Strážní andělé

Tři čtvrtiny spotřebitelů také věří, že aplikace střežící ochranu soukromí uživatelů budou do roku 2030 samy řídit chod mobilních zařízení. Jejich hlavním úkolem bude minimalizace digitální stopy uživatele a ochrana před nebezpečnými jevy, které se s životem na síti pojí.

3. Komunitní hlídači

Osm z deseti spotřebitelů předpovídá, že brzy bude na trhu systém elektronického „hlídacího psa“. Ten nejen že varuje majitele domu v případě vloupání, ale upozorní na možné nebezpečí i „hlídací psy“ v sousedních domech. A podobných propojených technologií bude mnohem více, společně pak pomohou v rozkvětu komunitního života.

4. Vstříc udržitelnosti

84 % spotřebitelů se domnívá, že se do roku 2030 omezí využívání fosilních paliv při dobíjení mobilních zařízení. Dobíjet se budou buď mimo špičku, nebo budou mít samodobíjecí baterie. Ty budou využívat třeba slunce, nebo pohybu svého uživatele. Čtyři pětiny spotřebitelů pak věří, že díky sdílení dat je budou chytrá zařízení varovat před extrémním počasím.

5. Práce z domova

Práce z domova se stala novou normou už během současné pandemie. Devět z deseti zaměstnanců, kteří si dlouhodobou práci z domova vyzkoušeli, by však pro ulehčení práce uvítalo pomoc virtuálního domácího asistenta. I to je podle nich budoucnost. Podobné aplikace přitom existují už dnes, většinou se však omezují pouze na světové jazyky. Žádný univerzální, navíc široce využitelný, zatím skutečně neexistuje.

6. Vysvětlovači

Trochu protichůdně pak působí další ze zjištění průzkumu: potřeby, aby technologie začaly vysvětlovat, jak fungují a co je jejich účelem. 86 % spotřebitelů očekává, že do roku 2030 budou například aplikace pro smartphony samy vysvětlovat, jaké údaje shromažďují a k jakým účelům je využívají. To ale nehraje do karet jejich vývojařům. Ti se naopak obávají, že až lidé zjistí, jak aplikace jejich osobní údaje používají, budou se snažit jejich využití omezit.

7. Připojení kdekoli a kdykoli

V pandemii se rovněž ukázala důležitost kvalitního a dostatečně rychlého připojení. Jeho vyšší dostupnost by například zcela smazala hendikep venkova proti větším městům a velkoměstům. Dosud má ovšem pokrytí rychlými daty své limity. V tomto ohledu lidé očekávají, že se do roku 2030 v podstatě setřou rozdíly mezi používáním mobilních sítí, wi-fi a pevného připojení. 83 % spotřebitelů si také myslí, že budou existovat inteligentní vyhledávače signálu, které samy najdou místa s optimálním připojením.

8. Zlí roboti = zloboti

Nové technologie budí i obavy. Vždy se najdou tací, kdo považují zneužití nových vynálezů ve svůj prospěch za příležitost. Průzkum tak například ukázal, že jsou v tomto ohledu lidé velmi skeptičtí. Příchod takzvaných „zlobotů“, tedy robotů s nekalými úmysly pod kontrolou hackerů, očekává 93 procent respondentů. V propojeném světě je to pochopitelná obava.

9. Média v rukou strojů

Už dnes automatizované systémy dynamicky překládají webové stránky, ale také upravují novinové články, či je dokonce zcela autonomně vytvářejí. Z očekávání lidí plyne, že do roku 2030 se automatizace v oblasti masmédií ještě prohloubí. Na základě průzkumu jsou lidé nakloněni také tomu svěřit do rukou umělé inteligence svůj volný čas. 62 % spotřebitelů by uvítalo například i herní konzoli, která pro ně bude vytvářet hry na míru podle jejich každodenního chování.

10. Inteligentní pomocníci

Naše elektronická zařízení o nás shromažďují data v podstatě neustále a řada lidí v průzkumu uvedla, že automatizovaná technologie nám bude radit čím dál lépe. A to až zlenivíme natolik, že budeme slepě následovat rady chytrých strojů. Sedm z deseti spotřebitelů věří, že do roku 2030 porozumí umělá inteligence sociálních sítí jejich osobnosti natolik, že pro ně vytvoří optimální okruh přátel.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *