Perorální léky (foto Jamie)

Prášek proti covid-19? Na jeho vývoj jsou nově vyčleněny miliardy

Vakcíny byly pro potlačení pandemie covid-19 klíčové. A to je možná ještě slabé slovo. Teď se však výzkum zaměří na prášek proti covid-19. Antivirotikum, které by bylo mocným nástrojem v ranných fázích nemoci.

Miliardy dolarů vynaložené Spojenými státy v rámci operace Warp Speed, investice EU i soukromých farmaceutických společností do vývoje vakcín už zachránily spoustu životů. A celou řadu jich ještě zachrání.

Vakcíny jsou však účinné především proto, že zabraňují rozvoji těžkého průběhu infekce. K léčbě rozvinuté nemoci covid-19 je vhodných prostředků k dispozici podstatně méně.

Nová iniciativa amerického Národního ústavu zdraví (NIH) má za cíl tuto mezeru zaplnit vývojem lepších antivirotik.

Prášek proti covid-19 je výzva

Administrativa prezidenta Joa Bidena v červnu oznámila, že na vývoj antivirotik, tedy onoho prášku proti covid-19, vyčlení tři miliardy dolarů. Výsledné léky by měly ideálně zabírat nejen proti nemoci covid-19, ale i dalším potenciálně pandemickým koronavirům.

„Nová antivirotika, která by zabránila vážnému průběhu onemocnění a úmrtí na covid-19, zejména perorální léky, které by bylo možné užívat doma v rané fázi onemocnění, by byla mocným nástrojem v boji s pandemií a pomohla by zachraňovat životy,“ uvedl k tomu Anthony Fauci, hlavní lékařský poradce prezidenta a ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci.

Důležitou součástí plánu bude, jak se uvádí ve sdělení, „urychlit a rozšířit“ úsilí o testování nových kandidátských látek proti covid-19. Další část prostředků, 1,2 miliardy dolarů, bude určena na vývoj dalších antivirových léků nejen proti nemoci covid-19, ale i proti dalším závažným virovým infekcím.

Neúspěšné hledání antivirotik

Dosavadní výzkum a finanční prostředky investované do vývoje antivirových léků se do značné míry minuly účinkem. Dokonce ani jediný lék schválený Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k léčbě covid-19, remdesivir, nedosáhl významného úspěchu.

Zásadní je, že aby lék účinně fungoval, musí být užíván v rané fázi onemocnění. To je však obtížné, protože lék se musí podávat nitrožilně. Nemůžete si ho jen tak vyzvednout v místní lékárně.

Stejně tak i monoklonální protilátky určené proti covid-19 se musí podávat intravenózně a nejúčinnější jsou, pokud jsou nasazeny včas. Lepší terapie by byla taková, která by léčila covid-19 v časném stadiu onemocnění prostřednictvím tablet, ale na vývoj takových léků šlo málo finančních prostředků. Napravit to má tato nová iniciativa.

Slibné prášky na covid-19

Slibné jsou zatím především dvě kandidátské látky, AT-527 a PF-07321332, z nichž první vyvíjí společnost Atea Pharmaceuticals, druhou Pfizer. AT-527 byl původně vyvinut pro léčbu hepatitidy C a některé předběžné studie naznačily, že by mohl pomoci lidem s covid-19.

Druhý přípravek, PF-07321332, vznikl jako potenciální léčba SARS, a v minulém roce byl modifikován pro nový koronavirus. Ve Pfizeru nyní pracují na úpravě léku ze současné intravenózní formy na tablety, což vyžaduje čas a investice do klinických studií na ověření bezpečnosti a účinku. Americká federální podpora by tyto kroky mohla urychlit.

V posledních měsících se jasně ukázalo, že skutečně účinný boj s virovou epidemií vyžaduje více než jen vakcíny. Ty nikdy nebudou stoprocentně účinné, a to ani u osob se zdravým imunitním systémem. Dostupný a účinný lék, ideálně právě ve formě tablet, tedy jako prášek proti covid-19, by mohl tuto smrtící mezeru zaplnit.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *