Konec testů zdarma? Tlak na neočkované sílí, stát trestá i motivuje

Konec testů zdarma, ale i soutěž o tenisky či nejnovější iPhone. Tak vypadá snaha státu přesvědčit k očkování proti covid-19 nepřesvědčené. Uvědomil si, že dosažení kolektivní imunity se bez aktivní kampaně neobejde.

Kampaň, kterou lze označit za motivační, odstartovala už v pondělí 12. července při otevření nových očkovacích center bez nutnosti registrace. Ty jsou nově k dispozici v Praze, a to v obchodním centru Westfield na Chodově a na hlavním nádraží.

Motivační kampaň ministerstva zdravotnictví (Zdroj: mzcr.cz)

Ministerstvo zdravotnictví spolu s centry spustilo i soutěž o věcné ceny. Té se mohou zúčastni všichni, kdo se na těchto dvou místech nechají očkovat. Neměli by to přitom být lidé, kteří se již zaregistrovali jinde.

Hlavní výhrou jednou týdně bude iPhone 12, každý den někdo vyhraje tenisky značky Converse a soutěžit se bude i o kupony do distribuční platformy videoher Steam.

Důležitá kolektivní imunita

Je tak zjevné, že kampaň míří hlavně na mladé, u nichž je zájem o očkování obecně malý. Bez nich se však kolektivní imunity (tedy stavu, kdy je pro virus velmi složité se v imunní společnosti vůbec šířit) nedosáhne.

Zájemcům o soutěž o iPhone 12 stačí po vakcinaci vyplnit soutěžní kartu, kterou odevzdá přítomnému promotýmu. Denní výhru, kterou jsou zmíněné tenisky, pak získá nejbližší tip na otázku „Kolik lidí se během dnešního dne nechá dohromady očkovat vakcínou proti covid-19
v očkovacích centrech v obchodním centru Westfield Chodov a na Hlavním nádraží v Praze?“
.

Vzhledem k době konání soutěže (do 25.7.) tak jsou ve hře dva kusy týdenní výhry iPhone 12, 28 párů tenisek Converse s vlastním designem a 42 poukazů na herní platformu Steam v hodnotě 20 eur (cca 500 Kč). Celková pravidla soutěže jsou ke stažení ZDE.

Konec testů zdarma

Další kroky ministerstva už naopak lze považovat za trestající. Ministr Adam Vojtěch například oznámil, že od 1. září přestane stát proplácet preventivní testy na covid-19 (antigenní i PCR) z veřejného zdravotního pojištění. Cílem je prý právě motivovat lidi, aby se šli naočkovat.

Pro neočkované je přitom testování jedinou možností, jak využívat vybraných služeb, například kin, divadel, či restaurací. Nemluvě o možnosti cestování.

Nutno dodat, že Česko není jediný stát, který k podobné „motivaci“ přistoupil. Metodika se sice liší, ale v principu platí to samé v řadě dalších evropských zemích. Například francouzský prezident Emanuel Macron nedávno oznámil zpřísnění pravidel pro neočkované, čímž značně zvedl o očkování v zemi zájem.

Podobných „motivací“ navrch bude přibývat. K poznání, že se vakcín proti covid-19 není třeba bát, pak mohou posloužit i naše stránky.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *