5G procesor střední třídy

Qualcomm představil 5G procesor střední třídy vyráběný 5nm technologií

Qualcomm zahušťuje nabídku procesorů s podporou 5G. Tentokrát je to vrcholný 5G procesor střední třídy, tedy sedmičkové řady. Jako první využívá nejmodernější 5nm výrobní proces.

Qualcomm má pro letošní rok jasnou vlajkovou loď, kterou je procesor Snapdragon 888. Ten je určený pro ty nejvýkonnější a nejdražší smartphony.

Alternativou mu je Snapdragon 870, což je přetaktovaný loňský čip 865/865+. Ten se teprve do prvních přístrojů dostává a i on jim podle benchmarků poskytne výkon na absolutní špičce. Ale je to starší konstrukce využívající 7nm výrobní proces.

Přitom konkurenční Samsung již má v nabídce pro vyšší střední třídu procesor Exynos 1080, který je vyráběný 5nm procesem. Stejně jako vrcholný Exynos 2100, což je konkurent Snapdragonu 888.

5G procesory střední třídy

I proto nyní Qualcomm, jako čipová jednička, přichází s přímým konkurentem Exynosu 1080. Tím bude Snapdragon 780G. Využívá nejnovější výrobní proces a vlastně je to taková odlehčená varianta špičkového Snapdragonu 888. Samozřejmě s omezeními a nižším výkonem.

Zatím neznáme žádný smartphone, který by tento čip měl dostat. Můžeme očekávat, že se objeví v telefonech (vyšší) střední třídy, kde bude alternovat s výše zmíněným čipem Snapdragon 870. Výkon asi bude nižší (testy zatím nejsou k dispozici), ale mohl by být úspornější díky modernější technologii.

Silná jednotka umělé inteligence

Zajímavostí je, že v rámci 5G podporuje jen pásma pod 6 GH. Nepodporuje tedy takzvané milimetrové vlny. Osmijádrový procesor využívá jádra Kryo 670 (1x ARM Cortex-A78 na 2.4GHz, 3x ARM Cortex-A78 na 2.2GHz a 4x ARM Cortex-A55 na 1.9GHz).

Grafickou jednotkou je Adreno 642, celkově by měl být procesor zhruba o 40 procent výkonnější než loňský předchůdce Snapdragon 765G. 5G procesor střední třídy podporuje displeje s rozlišením FHD+ se snímkovací frekvencí až 144 Hz.

Pro umělou inteligenci je zde jednotka AI šesté generace Hexagon 770 s mezigeneračně víc jak dvojnásobným výkonem 12 TOPS. Fotoaparát může mít rozlišení jednoho čipu až 192 Mpix. Podporováno je rychlonabíjení a další moderní technologie.

Výrobcem čipu bude s největší pravděpodobností Samsung, protože Qualcomm uvádí jako technologii výroby právě jeho 5nm proces.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *