pevné internetové připojení přes mobilní síť

Že 5G zabíjí ptáky a hmyz? Tady je 9 argumentů proti

Vliv elektromagnetických vln z mobilních sítí 5G na zvířata je podobně zanedbatelný jako na člověka. Zprávy, které tvrdí opak, jsou podle všech dostupných argumentů vylhané. Kdyby ne, pravděpodobně bychom tu už nebyli ani my.

Jednou z oblíbených konspirací o 5G sítích šířených hlavně na Facebooku jsou informace o negativním vlivu 5G na zvěř a hmyz. Doprovází je často fotografie hromadných úhynů ptáků či výkřiky domnělých expertů či běžných uživatelů o tom, jak „mají najednou prázdné krmítko pro ptáky“.

Žádná z desítek až stovek studií o vlivu elektromagnetického záření na člověka přitom nepotvrdila žádný negativní vliv na lidský organismus. A vzhledem k tomu, že molekulární struktura tkání se u většiny zvěře od té lidské zas tak neliší, nejinak tomu bude ve zvířecím světě.

Příroda zkrátka žádný druh neobdařila schopností toto záření jakkoli vnímat, a to ani hmyz. Nespatřovala v tom žádnou evoluční výhodu. Ostatně, kdybychom toto záření vnímali, víc než „šum“ jedniček a nul by nám beztak nepřineslo. Zvířatům jakbysmet.

5G zvěř nezabíjí

Fyzikálními parametry se navíc 5G sítě v kritizovaných pásmech milimetrových vln blíží viditelnému světlu. A toho se – předpokládáme – nikdo nebojí. Samozřejmě existují výjimky – lidi s abnormálně nízkou hladinou pigmentu, který chrání kůži před UV zářením. To už se ale bavíme o genetických anomáliích a ne o přirozením stavu těla.

Elektromagnetické záření se navrch řadí do kategorie neionizujícího záření. To ve zkratce znamená, že nemá – a z fyzikálního hlediska ani mít nemůže – dostatek „síly“ jakkoli na živý organismus působit.

Veškeré elektromagnetické vysílání je navrch svázáno velmi přísnými hygienickými limity. U mobilů limit záření vyjadřuje hodnota SAR. A tyto limity jsou i mnohonásobně přísnější, než by fakticky být musely.

Hromadné úhyny ptáků

Odkud se ale tedy ony fotografie uhynulých ptáků berou? Zprávy, že kdesi náhle začali padat mrtví ptáci z nebe, se objevily opakovaně z mnoha koutů světa. A to dávno před samotnou existencí 5G sítí.

Povětšinou jsou za tím rozmary počasí, či jako v tomto případě zábavní pyrotechnika či elektrické vedení. Zkrátka něco, co hejno „pobije“ či zasáhne už vysoko nad hlavami člověka.

Zcela racionálně vzato, kdyby mobilní sítě na ptáky působily tak, jak ony konspirace tvrdí, nežili by už dávno. První 5G sítě totiž nejsou zas tak odlišné proti současným a hojně rozšířeným sítím 4G.

Hromadný úhyn a náhle padající mrtvolky z nebe navrch naznačují, že působit by tyto sítě musely na ptáky okamžitě. Tedy ve chvíli, kdy je někdo „zapnul“. To se už na mnoha místech stalo a mrtví ptáci z nebe nepadají.

Příčiny úbytku včel? 5G to není

Teze, že mobilní sítě (nejen 5G, tato teorie se objevuje opakovaně) mohou za rapidní úbytek hmyzu v přírodě, je rovněž lichá. Biologové sice obecně připouštějí, že organismus drobných tvorů může být ke mnoha vlivům náchylnější, elektromagnetické záření to podle nich není. I zde platí, že hmyz nemá žádné „detektory“, aby byl vůbec toto záření schopen vnímat.

Ale vždyť ubývá včel, říkáte si? Tyhle zprávy jsou bohužel pravdivé, ale s 5G sítěmi opravdu nesouvisejí. Velké ztráty hlásili včelaři zejména v západních částech Evropy už před rokem 2019, kdy téměř žádná 5G síť ještě neběžela. A hynutí včel zaznamenávají také v USA, Rusku nebo Brazílii, takže se jedná o globální problém.

Znatelný úbytek opylovačů, na nichž je životně závislé celé lidstvo (bez včel, čmeláků, motýlů a dalších bychom nic přirozeně nevypěstovali), se většinou dává do souvislosti s intenzivním zemědělstvím či urbanizací, tedy masivní zástavbou přírodních ploch. To vše vede k monokulturní krajině a zániku rozmanité flóry, čímž opylovačům ubývá zdrojů potravy a také hnízdišť.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Že 5G zabíjí ptáky a hmyz? Tady je 9 argumentů proti”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *