Motorola 5G prvenství

Motorola se chlubí, že má 5G prvenství. Ale měla to o fous

Motorola se zpožděním připomněla dvě zajímavá výročí, která se vztahují k jednomu dni. Ale dělí je od sebe neuvěřitelných 48 let, do kterých se vešla celá mobilní historie od prvního hovoru po 5G prvenství.

Oním zásadním dnem mobilní historie byl 3. duben. Ten už je dávno za námi, ale Motorola ho připomíná se zpožděním až nyní a i v redakci jsme se do kalendáře nepodívali a výročí nám uniklo.

5G sítě a mobily jsou s námi teprve dva roky

A o co jde? Onoho 3. dubna před dvěma roky byl k dispozici první 5G mobil a i funkční síť, takže tento den můžeme považovat za komerční start sítí 5G. Jak jsme vás již dříve informovali, bylo to tehdy docela dramatické.

Přestože to jsou teprve dva roky, tak ještě na začátku roku 2019 neexistovala komerční 5G síť a ani mobil. Tedy 5G mobil by byl, ale nebylo ho kde použít mimo testovacích sítí. Ano, tak překotný je rozvoj 5G.

5G prvenství - Motorola se chlubí svými úspěchy
5G prvenství – Motorola se chlubí svými úspěchy

Integrovat 5G do smartphonu bylo v té době hodně obtížné, takže Motorola všechny překvapila, když na podzim 2018 ukázala přídavný 5G modul pro své modulární smartphony. Prvenství se čekalo od Huaweie nebo Samsungu. Ale jak již víme, v roce 2018 to stejně bylo k ničemu.

První mobilní 5G síť měl spustit americký operátor Verizon 11. dubna. Samsung si proto připravil premiéru svého modelu S10 5G na 5. dubna. Jenže Verizon nakonec síť spustil 3. dubna a jelikož Motorola svůj přídavný 5G Moto Mod už dávno představila, brala 5G prvenství ona.

Samsung tedy přišel s 5G mobilem o dva dny později. Jeho výhodou bylo, že 5G modem byl v telefonu integrovaný.

Těsné 5G prvenství

Onen 5G Moto Mod je dnes už dávno zapomenutý, byl drahý a Motorola své modulární telefony už dál nerozvíjela. Ale s 5G má americká tradiční značka velké plány.

Aby ne, Motorola je mobilní legenda, první hovor v mobilní síti se uskutečnil onoho 3. dubna 1973 z jejího mobilu DynaTac 8000X. Dnes sice mobilní značka patří čínskému Lenovu, ale toho si běžný zákazník vlastně ani nevšimne.

V rámci výročí se Motorola pochlubila jak svými 5G úspěchy tak i přehledem všech svých 5G mobilů, které se aktuálně po světě prodávají. V případě českého trhu to jsou vlastně všechny uvedené modely s výjimkou modelu G50, který se na trh ještě nedostal.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *