Účinnost vakcín

Sraženiny po očkování. Jak potíže poznat včas?

Ve světě jsou známy už stovky případů sraženiny po očkování vakcínami AstraZeneca a Johnson&Johnson. Desítky, označovaných anglickou zkratkou VITT, jich dokonce skončily smrtí očkovaných. Jak tyto potíže včas poznat?

V předchozím článku jsme rozebrali četnost výskytu sraženiny po očkování. Pozitivní v tomto duchu je, že jsou to podle všeho jevy velmi vzácné. Už proto, že v rámci klinických zkoušek, kterých se ve třetí fázi zúčastnily desítky tisíc lidí, nebyly žádné případy VITT odhaleny.

Příznivou okolností se zdá být i to, že tyto vážné potíže po očkování by mělo být možné rozeznat od méně vážných projevů očkování. Ve všech popsaných případech došlo k výskytu VITT po podání první injekce. Nebyl zaznamenán ani jeden případ výskytu obtíží po druhé dávce.

Proto například Itálie doporučuje doočkovat druhou dávkou, byť jiné země jsou opatrnější a doporučují přechod na jinou vakcínu.

Migréna jako varování

Svou roli také hraje evidentně čas. Pacienti s VITT si často stěžovali na silnou bolest hlavy. Ta se sice objevuje po očkování poměrně často, ale zatímco v případě méně závažných to bývá bezprostředně po očkování, v případě VITT se projevila nejčastěji zhruba po týdnu.

Ve Velké Británii se tak doporučuje vyhledat pomoc lékaře, pokud se čtyři či více dní po očkování objeví bolest hlavy. A to zejména v případě, že na ni nepomáhají běžné prostředky proti bolesti.

Evropská léková agentura doporučuje, aby pacienti, kteří prodělají očkování vakcínou AstraZeneca, u sebe sledovali po 28 dní výskyt následujících příznaků:

  • dušnost
  • bolest na prsou
  • natékání nohou
  • vytrvalá bolest v břišní oblasti
  • neurologické symptomy, včetně silné a vytrvalé bolesti hlavy nebo rozmazaného vidění
  • drobných skvrnek v místě vpichu

V případě, že se některý objeví, měli by vyhledat raději lékaře. Existují totiž účinné způsoby, jak pacientům pomoci.

Heparin na sraženiny po očkování?

Sraženiny po očkování se objevují u setin promile očkovaných, tedy jednotek z desítek tisíc. V těchto případech dochází ke vzniku velmi netradičních krevních sraženin, kdy k jejich tvorbě dochází v souvislosti s velmi nízkou hladinou krevních destiček (tzv. trombocytů).

Tyto menší krevní buňky přispívají právě ke srážení krve. V případě reakce nazvané VITT (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia, tedy „vakcínou vyvolaná imunitní trombotická trombocytopenie“) se však k sobě prakticky „slepí“ a utvoří sraženinu. V krvi pak jejich počet poklesne.

Například podávání heparinu, známého léku na ředění krve, ale podle řady expertů situaci neprospěje. Existují ale i další přípravky tohoto typu, které mohou výhledy velmi výrazně zlepšit. Pacientům také pomáhá podávání intravenózního imunoglobinu, který pomůže doplnit krevní destičky.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *