Obavy z koronaviru mírně klesly

Obavy z koronaviru po říjnové kulminaci v listopadu mírně klesly, mají je dvě třetiny lidí. Více jak polovina populace však vidí v koronaviru stále hrozbu pro zaměstnanost. Uvědomují si také, že jen tak nezmizí.

Protiepidemická opatření lidé také dodržují méně než na jaře, ale více než na začátku října. Vyplývá to z výzkumu agentury Ipsos. Ten výzkumníci provedli těsně před prosincovým zmírněním celoplošných opatření.

„Aktuálně se koronaviru obává 66 % populace. Pouze desetina populace dlouhodobě uvádí, že se koronavirem rozhodně necítí ohrožena,“ uvádějí autoři. Pocit osobního ohrožení je podle nich vyšší u lidí, kteří osobně znají někoho, kdo onemocnění koronavirem prodělal. „Aktuálně někoho takového zná 68 % Čechů. V srpnu to bylo téměř čtyřikrát méně, pouze 18 %,“ doplňuje ředitel agentury Jakub Malý.

I přesto je patrné, že lidé dodržují protiepidemická opatření méně než na jaře. V listopadu například stoupl proti říjnu podíl lidí, kteří dodržují pravidla sociální distance. Osobní styk se známými tehdy omezilo 47 % z oslovených. V říjnu to například bylo 30 %. Na jaře (březen, duben) ale byly podíly vyšší než nyní. Oproti jaru Češi také polevili v nošení roušek, pravidelném mytí rukou či používání dezinfekce.

Obavy z dopadů koronaviru na zaměstnání či zdroj obživy mělo na konci listopadu 2020, kdy průzkum proběhl, 52 % populace. To je pokles o šest procentních bodů oproti říjnu. Častěji to uvádějí mladí lidé na začátku pracovní kariéry (18 až 29 let), lidé ve vyšším produktivním věku (40 až 49 let) a také lidé s nižším vzděláním.

Čtvrtina ekonomicky aktivních Čechů se obává, že firmy, kde pracují, budou muset v důsledku krize propouštět. Podíl lidí pracujících z domova v listopadu stoupl na 17 %.

Hyperinflace jako strašák

Podobně jako na jaře a v létě přetrvávají obavy ze zvyšování cen (86 %), nutnosti snížit své životní standardy (57 %), vyčerpání finanční rezervy (44 %). U části populace též z neschopnosti splácet své závazky (28 %).

Tyto obavy se mohou promítnout i do spotřebitelského chování. Šest z deseti Čechů například uvádí, že zvažuje, zda udělat větší výdaj. Vše lidé také plánují spíše v krátkodobém horizontu.

Průzkum také ukázal, že 86 % populace považuje za samozřejmé zajištění hygienických opatření. A to jak u obchodníků, tak na úřadech.

Průzkum proběhl mezi 1012 respondenty staršími 18 let v období 24. až 30. listopadu pomocí online panelu.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *