Očkování je i logistický oříšek. Podívejte se na video

O máločem se dnes mluví víc než o vakcínách proti onemocnění covid-19. Řeší se většinou jejich nedostatek, skladování před podáním a kapacity očkovacích center. Jenže celý proces distribuce prostředků na očkování proti covid-19 je mnohem složitější.

Takhle řeší distribuci DHL

Video, které zveřejnila celosvětově známá logistická společnost DHL, nyní patřící pod Deutsche Post, ukazuje část logistiky nutné při vakcinaci v širších souvislostech.

Není zde sice vidět celý řetězec, ale detailně to, co se odehrává ve skladech. Z videa není ani zcela patrné, jaké vakcíny se distribuce týká, ale s ohledem na nutnost dodržování nízkých teplot to teoreticky může být vakcína od společnosti Astra Zeneca.

Velký sklad a digitalizace

To však není tak důležité. Vakcína je sice nejdůležitější, ale ampulky s ní by samy o sobě byly k ničemu. Důležité jsou i další věci potřebné k očkování a jejich vyskladnění a distribuci video hezky ukazuje.

Kdo někdy dělal v nějakém velkém skladu a nebo v něm alespoň byl, asi nebude překvapený, ale pro laika je to zajímavý proces. Prostředí si pak dokáže představit úplně každý, který někdy byl v obchodním domě řetězce s nábytkem Ikea, a to konkrétně v samoobslužném skladu. Jen se nic nepíše na papírky dřevěnou tužtičkou, ale vše probíhá digitálně.

Video ukazuje distribuci prostředků pro vakcinaci pro nějaké německé vakcinační centrum nebo kliniku. V Německu to zřejmě dělá právě DHL, v Česku firmy pověřené distribucí vakcín, kterých je několik, a případně i distributoři zdravotnického materiálu.

To však není podstatné, důležité je, že těch „drobností“, které jsou pro očkování proti covid-19 potřeba, je docela dost. Od gázových polštářků přes desinfekci po injekční stříkačky a jehly. Jehly jsou pak potřeba dvoje, pro natažení z distribučního balení a pro samotnou vakcinaci.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *