Mesh

Kouzlo jménem Mesh. Zajímavý tip pro domácí internet

Z domova aktuálně pracuje každý, kdo jen trochu může. Koronavirový lockdown změnil dlouhá leta pěstované návyky. Lidé narychlo upravují své domácnosti na kanceláře. S jednou praktickou stránkou takových úprav vám nyní poradíme. Kouzelné slůvko se jmenuje Mesh.

Pro práci z domova je potřeba internetové připojení. Ideálně pevné internetové připojení, jehož výběrem jsme vás nedávno provedli. Pokud už doma internetové připojení zavedené máte a nebo jste si již vybrali a právě vám ho operátor zapojil, tak asi budete řešit jeho distribuci ve vaší domácnosti.

Podle druhu připojení vám s největší pravděpodobností operátor připravil i modem či rovnou router, do kterého je zvenku do vaší domácnosti internet připojený. Pokud jste dostali router s wi-fi a máte malý byt, tak asi máte vše vyřešené. Pokud alespoň jedno neplatí, tak pro vás máme jeden velmi praktický tip.

Dnes asi většina lidí připojuje počítače, mobily nebo i televize a další zařízení do internetu bezdrátově, tedy přes wi-fi. Jde to samozřejmě i po kabelu a u stolního počítače či u televize to může být i praktičtější varianta, jen musíte mít buď v domácnosti udělané rozvody pro internet a na vhodných místech zdířky a nebo musíte router umístit u počítače či televize.

Router může být nejlevnější řešení

To není často možné a tak se přes wi-fi připojuje v domácnosti vše. Pro distribuci signálu je nejjednodušším řešením wi-fi router. Ten můžete často dostat od operátora, jeho součástí je i modem pro daný typ služby, kterou je k vám internet připojený. Případně si ho můžete koupit, nejlevnější dnes stojí několik stokorun.

Pro malou domácnost bude stačit i ten levný, jen si ověřte, že podporuje obě běžná pásma 2,4 a 5 GHz. S cenou se vylepšuje výbava, profesionální routery stojí klidně mnoho tisíc korun. Nabídka je velmi široká, řiďte se uživatelskými recenzemi a soustřeďte se především na obsluhu a snadnost nastavení. Někdy to může být pro laika dost nepřehledné, ale většinou už vše funguje na principu plug & play. Tedy zapoj a funguj.

Problémy mohou nastat u větších bytů a rodinných domů. Ty obvykle jeden router nedokáže pokrýt. V prádelně sice obvykle internet potřebovat nebudete, ale jinak je rozhodně lepší mít dobře pokrytou celou domácnost. Může to to řešit další wi-fi sítí přes jiný router, což je nepraktické. Můžete použít různé boostery či extendery signálu nebo další zapojené routery do jedné sítě.

Řešení se jmenuje Mesh

Jenže takové sítě se často špatně nastavují či udržují a pokud je síťařina pro vás španělskou vesnicí, tak se do toho sami ani nepouštějte. Naštěstí výrobci o tomto problému už dlouho ví a mají praktické řešení, které se jmenuje Mesh.

Na první dobrou, když si dáte vyhledat nabídku Mesh systémů u prodejců, tak vás může zarazit cena. Základní sestavy stojí obvykle od 2 500 Kč a výjimkou nejsou ani sestavy za 10 000 korun. Ale z praxe pro běžný větší byt či rodinný dům stačí ty levnější varianty. Ano, je to dražší než levný router a nějaké dva extendery, ale pohodlí, kvalita a vše ostatní je úplně někde jinde.

Mobil to zařídí

Pevné připojení v domácnosti může být při intenzivním vytížení jejími všemi členy pro spolehlivou práci z domova nestabilní. Záložním řešením pro práci z domova, nebo ideálním řešením pro práci doslova odkudkoli, tak může být mobilní telefon s vhodným (ideálně 5G neomezeným) datovým tarifem. Zejména 5G připojení totiž disponuje potřebnou rychlostí, kapacitou i odezvou pro komfortní práci se všemi on-line platformami.

Mesh systémy totiž tvoří vlastní domácí internetovou síť. Propojené mohou být přes pevné rozvody a nebo bezdrátově, jen do hlavního Mesh zařízení se zapojí internetové připojení. A pak začínají kouzla. Mesh systémy se totiž (ve většině případů) konfigurují samy. Takže si zjišťují odezvu na distribuci signálu mezi sebou a vlastně vás navádí, kam máte další jednotky umístit.

Mesh snadno zapojíte a udržujete

Základní systémy mají dvě jednotky, běžné jsou i tři a maximem je obvykle pět jednotek. Síť můžete snadno rozšiřovat, jdou dokoupit doplňkové Mesh jednotky a i jednodušší a levnější extendery. Z praxe je potvrzeno, že pro opravdu velký panelákový byt, kde je distribuce kvůli železobetonovým stěnám obtížná, stačí dvě až tři jednotky, stejný počet pak pokryje i velký rodinný dům.

Ale je to samozřejmě individuální, záleží na typu stavby, její členitosti a třeba i na tom, zda chcete mít signál i venku na zahradě nebo třeba v garáži. S Mesh systémem to je však snadné. Velkou výhodou je až triviální konfigurace, obvykle probíhá přes aplikaci ve smartphonu. Tak vás může systém i informovat o výpadku a dalších problémech. Můžete snadno přidávat nové uživatele nebo rychle připojit návštěvu.

Mesh systémy nejsou nejlevnější řešení pro distribuci wi-fi v domácnosti, ale určitě jsou velmi uživatelsky přívětivé, efektivní a nakonec je poměr ceny a výkonu špičkový. Není třeba hledat drahé systémy, dobře poslouží i sestavy okolo 3 000 korun. A na závěr, vždy, ať už s Mesh nebo bez něj si nastavte silné heslo domácí sítě.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *