konspirační příspěvek o rozprašování koronaviru

DHL se ohradilo, poslanec konspirační příspěvek smazal

Čtvrteční mlha na letišti v Brně způsobila poprask na sociálních sítích. Konspirační příspěvek o údajném rozprašování covid-19 nad Brnem sdílel i poslanec Lubomír Volný.

Podrobně jsme se kauze věnovali v tomto článku, kde jsme dodali důkazy o meteorologické situaci na letišti v Brně v avizovaném čase přistání obou letadel. S ohledem na mlhu a minimální viditelnost nesplňující standardy pro přistání obě nákladní letadla chvíli zůstávala ve vyčkávacích vzorcích a následně odletěla zpět. Což je běžný postup.

Konspirační příspěvek zmizel

Některé konspirační weby si však tuto situaci vyložily jinak a uvedly, že se možná jednalo o takzvané Chemtrails, tedy rozprašování nějaké látky z těchto letadel. Konkrétně pak britské mutace koronaviru covid-19.

Informaci sdílel i nezařazený poslanec Lubomír Volný na svém facebookovém profilu. Následně o kauze informovala rozličná média a ozvala se i společnost DHL, které jedno z inkriminovaných letadel patří. Poslanec volný příspěvek odstranil.

DHL uvedlo konspirační příspěvek na pravou míru. Zmínilo aktuální situaci a důvod divertu (návratu) letadla na letiště v Lipsku. Firma také uvedla, že zvažuje podniknutí právních kroků nad šířením této nepravdivé zprávy.

Ke kauze konspiračního příspěvku se vyjádřilo i řízení letového provozu.

Letadla se vrátila na „záložní letiště“

Při plánování musí mít každý let vybrané alternativní letiště právě třeba z důvodu nepřízně počasí. A musí mít pro takovou změnu letu dostatek paliva. Stalo se tak přesně to, co se v takových případech stát má. A v obou případech bylo jako rezervní letiště vybráno to odletové.

Důvodů je pro to víc, třeba podobné povětrnostní podmínky jako v Brně na dalších letištích v okolí a nebo třeba logistické důvody. Prostě nic neobvyklého. Stejně tak je standardní vyčkávací obrazec, který obě letadla nad Brnem dělala.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *