5G sítě zažívají v USA raketový start, pokazit ho může jediná věc

Že nástup zájmu o sítě 5G nemusí být dlouholetá záležitost, ukazují data agentury Counterpoint ze Spojených států amerických. Jako klíčové se jeví dostupnost 5G smartphonů.

Vývojem v USA se můžeme inspirovat, 5G v Česku právě začíná hlavní rozvoj. Operátoři již mají přidělené vysoutěžené frekvence, takže mohou začít s výstavbou sítě.

To v USA s 5G začali už v roce 2018, takže dnes jsou Spojené státy na špičce v rozvoji této nové technologie. Pokrytí signálem 5G už má v USA většina větších měst a lidnatých oblastí. Přesvědčit se můžete zde na mapě pokrytí operátora Verizon, nebo zde u americké pobočky T-Mobile. V obou případech je pokrytí už opravdu rozsáhlé.

Start 5G bez dostupného mobilu

Jestliže američtí operátoři s nasazováním technologie 5G začali už v roce 2018, tak vlastně hodně předběhli dobu. Tehdy v podstatě nebyl k dispozici žádný komerčně nabízený mobil s podporou 5G, až ke konci roku Motorola nabídla přídavný 5G modul pro svůj modulární smartphone.

První standardní 5G mobily přišly na trh až v roce 2019, ve větší míře ale až loni. A to právě hezky ukazují data agentury Counterpoint, které uvádí podíl 5G telefonů na celkových prodejích smartphonů v USA za jednotlivé měsíce od ledna do srpna 2020. Podíly si můžete prohlédnout v grafu.

Z údajů je patrné, že ještě před rokem, na začátku roku 2020, byl smartphone s 5G v podstatě exotická záležitost. Ale jak se nabídka rozšiřovala, tak podíl poměrně rychle rostl až na 13,5 procenta v srpnu. A jak agentura Counterpoint dodává, ten hlavní boom nastal v posledním loňském čtvrtletí.

Důležitá je dostupnost 5G smartphonů od Apple

Důvod je prostý, v USA dominuje Apple, drží zhruba čtyřicetiprocentní podíl na trhu. A Apple představil první 5G modely – iPhony řady 12 – v září a začal je prodávat od října. Takže další nárůst prodejů smartphonů s podporou 5G bude jistě silnější než do uvedeného srpna.

Couterpoint uvádí ještě jeden zajímavý graf, a to jak klesala průměrná cena přístroje s podporou 5G. Není překvapením, že křivky obou grafů mají opačný směr. Rozvoj 5G úzce souvisí s nabídkou cenově dostupných přístrojů. A jestliže na začátku loňského roku stál 5G smartphone vysoko nad 20 000 korun, ke konci roku už byly na trhu přístroje za 7 000 korun.

V USA ovšem tato druhá křivka nebude mít v dalších měsících, které ještě Counterpoint nezveřejnil, pravděpodobně tak strmě klesající tendenci. Opět budou důvodem iPhony 12, které budou představovat velkou část prodaných 5G mobilů. A které patří tradičně mezi drahé přístroje.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *