letadlo připojení

5G lety odstartuje Čína, pomůže jí v tom ZTE

Schyluje se k dalšímu 5G prvenství. Čína jako vůbec první země chystá pasažérům vybraných aerolinek připojení 5G i během letu. 5G lety mají nahradit dosavadní satelity a už brzy nebudou jen vizí budoucnosti.

Pro boj o to, kdo první nabídne 5G lety, tedy 5G připojení i ve vzduchu, si čínský operátor China Telecom vybral za partnera společnost ZTE. Ta se vedle smartphonů specializuje i na výrobu telekomunikačních technologií.

Nejmodernější ATG komunikační nástroje (air-to-ground, vzduch-země) umožní pokrýt několik leteckých spojů 5G signálem. První 5G lety by měly být dostupné na třech domácích linkách z Pekingu, a to už ve druhé polovině letošního roku.

5G ATG technologie by měly nahradit dosud využívanou satelitní komunikaci pro připojení ve vzduchu a zároveň nabídnout i lepší rychlosti, odezvu a také i levnější provoz. Ten zajistí systém pozemních vysílačů, ze kterých budou letadla přijímat signál pomocí antén vespod trupu.

5G lety: rychlý internet i ve vzduchu

Podle zástupců ZTE by měl mít každý z vysílačů dosah asi 300 kilometrů. To by mělo znamenat, že na pokrytí celého vzdušeného prostoru Číny by bylo potřeba méně než 1 000 takových vysílačů. Ty budou schopné udržet kontakt se všemi letadly za předpokladu, že poletí rychlostí nižší než 1 200 km/h, což na běžný komerční provoz letadel plně stačí.

Každé letadlo by svým pasažérům mohlo nabídnout rychlost připojení až 200 Mbps. To sice nemůže zdaleka rovnat rychlostem 5G připojení na zemi, ovšem i tak je to velice slušná rychlost přesahující běžné 4G sítě. Čína zároveň plánuje využít 5G připojení ve vzduchu i mimo pasažérské lety, například při přepravě nákladu.

Podobné plány s 5G připojením během letu mají i Spojené státy. Ty však v malém měřítku nepředpokládají start dříve než v příštím roce. Start by se měl zprvu navíc týkat pouze malých soukromých letadel pro byznysmeny.

5G lety v Evropě na druhé koleji

Start 5G připojení v letadlech v současnosti pro zbytek světa nejspíše není hlavní prioritou. Je to logické, letecký průmysl je stále poměrně znatelně ochrnutý omezeními souvisejícími s pandemií covid-19.

Jakmile se však pasažéři do letadel ve větších počtech vrátí, poptávka po kvalitnějším připojení zcela jistě vzroste. A s nimi i poptávka po 5G letech, které zajistí minimálně srovnatelnou kvalitu připojení s dnešními 4G.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “5G lety odstartuje Čína, pomůže jí v tom ZTE”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *