Co umí 5G síť silničních senzorů? Britové už ji testují

Dopravní správa oblasti West Midlands ve Velké Británii má síť silničních senzorů pracujících s 5G. Ta by měla poskytovat řídícím centrům rychlejší a přesnější data, než současný systém.

Technologie 5G přispívá v tomto případě zejména k tomu, aby se předešlo dopravním zácpám na rušných silnicích. Síť by měla být schopná rychle předávat živé dopravní informace regionálnímu řídicímu centru, aby bylo možné pohotově jednat, jakmile se vytvoří kolony. To pak bude moci třeba odklonit autobusy, zavést objížďky a zaslat varovné informace řidičům.

Na sítí chytrých 5G senzorů u silnic bude také probíhat testování autonomních vozidel. Dopravní data budou rovněž využívána k zjišťování dopravních trendů a k plánování budoucího rozvoje dopravy.

Síť silničních senzorů

Společnosti West Midlands 5G (WM5G) a Transport for West Midlands (TfWM) pracují na tomto projektu spolu. Jejich cílem je ukázat, jak může technologie 5G zásadně ovlivnit fungování silničních síti. K tomu si společnosti vybraly vzorek 7 % silnicí z celkové sítě v regionu, po kterých se však pohybuje více než polovina vozidel.

V první fázi chce projekt získat podrobnější představu o dopravním toku prostřednictvím rozmístění senzorů, kamer a radarů vzájemně propojených sítí 5G. Obě organizace doufají, že tento systém přispěje ke snížení dopravních zácp a předvídání a řízení rostoucího provozu, včetně mimořádných událostí.

„Tato síť silničních senzorů je příkladem toho, jak je West Midlands přední inovátor v dopravě. 5G je mnohem víc než jen rychlejší streamování filmů a zde se ukazuje, jakou změnu přinese do každodenního života lidí v celém regionu,“ prohlásil Andy Street, starosta regionu West Midlands.

Stávající systém nestačí

Doposud se region při zjišťování celkového stavu dopravy v regionu spoléhal na manuální průzkumy dopravních toků. Případně využíval (značně omezené) pokrytí kamerami a automatické rozpoznávání registračních značek. Tento přístup má však své limity, což komplikuje přesné předvídání nebo modelování dopravy na síti silnic.

Vysoká rychlost a nízká odezva sítě 5G umožňuje šifrovat pořízená data a přenášet je do regionálního centra řízení dopravy prakticky v reálném čase. Díky tomu je možné vytvořit přesnější modely očekávaného stavu dopravy a zlepšuje se možnost řízení dopravních zácp.

Síť těchto senzorů bude také hlídat kvalitu životního prostředí, nabídne třeba lepší přehled o hladinách hluku, pevných částicích, množství CO a CO2 a také údaje o počasí a vlhkosti. 

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *