Proč očkovat mladé

Takto fungují vakcíny na covid-19. Využívají různé technologie

Přestože se pandemie koronaviru přesunula do druhého roku svého trvání, tak vše podstatné ve vývoji vakcín, které se používají, událo již v roce prvním. V praxi se očkuje zhruba devět měsíců. Takto fungují vakcíny na covid-19.

V Evropě a v USA se očkuje stejnými vakcínami jako v zimě a na jaře. Vývoj samozřejmě dále probíhá, ale zdá se, že trh je rozdělený. Mimo západní svět se používají ještě vakcíny čínské a ruské a také indické. Především u hojně rozšířených čínských vakcín se řeší jejich nepříliš vysoká účinnost proti mutaci Delta (indická).

Takto fungují vakcíny na covid-19

Čínské vakcíny používají jiný princip než vakcíny používané v Evropě nebo USA. A to může být jejich nevýhoda. V praxi jsou na trhu vakcíny využívající tři technologie: konkrétně jde o RNA vakcíny, vektorové adenovirové vakcíny a vakcíny postavené na inaktivovaném viru covid-19. Zatím pouze ve fázi vývoje je čtvrtý typ vakcín, a to rekombinantní proteinové vakcíny. Více informací o jednotlivých typech vakcín na covid-19 přináší infografika níže.

Schválené vakcíny na covid-19

Aktuálně jsou pro použití v Evropské unii a tedy i v České republice schválené čtyři vakcíny: Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca a jako poslední získala schválení vakcína od společnosti Johnson & Johnson.

Další vakcíny jsou ve fázi schvalovacího procesu Evropského úřadu pro léčivé přípravky. Ale je otázkou, jestli se na trhu objeví i po případném schválení. Prakticky to dává smysl jen v případě, že jejich účinnost bude vyšší proti mutacím. Jinak se zdá být trh rozdělený.

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *