Vítejte v Česku, vyplňte formulář

Tady se to nepovedlo. Korejci žalují operátory za pomalé 5G

Ačkoli se Jižní Korea řadí mezi přední průkopníky 5G pokrytí, Korejci žalují operátory za nedostatečnou rychlost připojení. Svůj odlišný názor navíc dávají tamní zákazníci vědět hodně nahlas: hromadnou žalobou na tamní operátorskou trojici.

O hromadné žalobě informoval jihokorejský zpravodajský server Yonhap News. Podle něj zhruba 520 lidí podalo společnou žalobu na trojici hlavních operátorů v zemi (SK Telecom, KT a LG UPlus).

Zákazníci tvrdí, že trojice operátorů nesplnila inzerovanou kvalitu 5G sítí a nabízí výrazně pomalejší rychlosti a horší pokrytí. „Požadujeme odškodnění za nesplněné závazky vůči klientům. Plánujeme hledat další poškozené zákazníky, kteří by se k žalobě přidali,“ cituje Yonhap News právního zástupce Kima Jin-wooka z advokátní kanceláře Joowon.

Ačkoli je tak případ teprve v začátcích, je evidentní, že má potenciál se výrazně rozrůst.

Korejci žalují operátory, které jiní chválí

Operátoři zákazníkům na 5G sítích slibovali teoretickou rychlost stahování dvacetkrát vyšší, než jaká je aktuálně u 4G LTE. Yonhap se však odkazuje na průzkum vlády, podle kterého je 5G ve skutečnosti jen čtyřikrát rychlejší než 4G LTE.

Korejci žalují operátory i přesto, že reálné rychlosti připojení jsou vždy o něco horší než teoretické maximum (udává tabulka níže). Tyto teoretické rychlosti operátoři využívají spíše v rámci marketingu.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

Zpravidla se tak na billboardech uvádějí právě tyto teoretické hodnoty. Ty jsou však v praktickém užití vždy poznamenány dalšími faktory jako například zatížením sítě, odrazy signálu v reálném prostředí a s tím související kvalitou signálu v závislosti na vzdálenosti od vysílače.

Na celé situaci je o to více zarážející, že krátce před popraskem s hromadnou žalobou vydala analytická agentura RootMetrics pochvalnou analýzu stavu jihokorejských 5G sítí. Agentura dříve prohlásila, že Jižní Korea „vede v světovém 5G závodě“.

RootMetrics uvádí, že všichni tři hlavní operátoři dosahují pomocí 5G sítí ve vybraných jihokorejských městech průměrné rychlosti stahování přes 430 Mb/s (až 664 Mb/s u LG UPlus). Dobře se podle agentury mají uživatelé v hlavním městě Soulu, kde je pokryto sítí nové generace 95,2 % uživatelů. 

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *