home office

Mobilní sítě jsou často záchranou home office. Budoucnost je v 5G

Práce z domova je velkým tématem poslední doby. Může za to pandemie koronaviru, která dřív občasnou činnost pasovala na nový standard. Problematickou části home office je však internetové připojení.

Do pandemie koronaviru byla možnost pracovat z domova často jen bonusem pro zaměstnance. Prostě aby jeden den v měsíci či kvartále nemuseli do práce a mohli pracovat z domova.

Home office se stal standardem

Home office se případně nařizoval při nějakých výjimečnostech. Všeobecně se však považoval za neproduktivní. Možná právě z důvodu toho, že nebyl běžný, ale jen výjimečný. V jednotlivých zemích svět byla situace trochu jiná, ale zcela náhled na home office změnila pandemie koronaviru.

Ta v podstatě poslala v určitých okamžicích na home office každého, jehož pracovní zařazení to umožňovalo. A tentokrát bez přípravy, bez možnosti alternativy. Což ukázalo, že sice v mnoha oborech je home office zcela použitelnou alternativou práce z kanceláře, ale je k tomu potřeba dobré internetové připojení.

Firmy musely narychlo řešit vzdálený přístup zaměstnanců do firemních systémů, samozřejmě zabezpečený, a zároveň platformy pro porady a konference. Ty obvykle probíhají přes video. To vše vyžaduje robustní a bezpečnou internetovou konektivitu. A ta ani v Evropě není úplnou samozřejmostí.

Dobrá konektivita je nutností

V České republice je pevné připojení sice všeobecně dostupné, ale opravdu rychlé je k dispozici často jen ve velkých městech. I tam navíc spíš jen na sídlištích nebo v zástavbě bytových domů.

Důvod je prostý: je tam víc potenciálních zákazníků. Což se ukázalo během pandemie problémem. Mnoho lidí chtělo i s ohledem na pandemickou situaci pracovat třeba z chaty či chalupy, ale neměli tam dostatečné internetové připojení.

Alternativou jsou obvykle bezdrátová připojení přes wi-fi a jiné technologie. U nich je však často problém v garantované rychlosti připojení. V době pandemie se tak u mnoha sítí ukázalo, že jsou na hraně svých kapacit. A menší provozovatelé na to často nedokážou dostatečně rychle reagovat.

Problém s pevnou konektivitou si plně uvědomují i velcí operátoři. Jsou místa, kde se metalické či optické připojení nevyplatí budovat a nebo jsou zde jiné stavebně technické překážky. I proto již několik let většina operátorů nabízí alternativně mobilní internet na doma. Dříve s omezením, dnes v parametrech pevné linky.

Pokud operátor nemůže zákazníkovi nabídnout pevné připojení, nabídne připojení mobilní. Každý z operátorů na to má speciální tarify, kde není omezení na objem přenesených dat tak jako u pevného připojení. V podstatě zákazník nepozná rozdíl. Instalace je obvykle snadná, k dispozici jsou přijímače a modemy s anténou pro vnitřní i venkovní montáž.

Mobilní fixní připojení je pro home office ideální

Výhodou je, že mobilní signál je k dispozici téměř všude, takže ve zhruba 98 procentech případů lze takové připojení instalovat. V současné době většina takových připojení funguje na síti LTE, ale operátoři ho prezentují jako 5G ready. Tedy že parametry služby, především rychlost, se blíží úrovni 5G a že na tuto síť bude možný upgrade.

Speciálně pro tyto služby se hodí frekvence okolo 3,5 GHz, které část operátorů už používá. Ty se naopak zatím nepoužívají pro běžný mobilní provoz:

Většina současného 5G vývoje a spouštění prvních sítí funguje právě na pásmech okolo 3,4 GHz. Hlavní novinkou tak není používaný kmitočet, jako samotná technologie komunikace, kdy do hry vstupuje princip takzvaného paprskování (beaming forming). Znamená to, že antény s touto technologií dokážou signál směrovat na konkrétního uživatele, a tím umožnují výrazně efektivnější provoz sítě.

V ČEM SE LIŠÍ 5G SÍTĚ OD TĚCH DNEŠNÍCH? 4 HLAVNÍ ROZDÍLY

Což je ideální právě pro tento typ fixního připojení. Firmy po zkušenostech z pandemického období zřejmě možnosti práce na home office značně rozšíří, což chtějí i zaměstnanci. A právě rozvoj sítí 5G s možností vhodného domácího připojení to umožní v praxi.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *