Očkování funguje

Očkování funguje, ale nepodceňujte druhou dávku, apelují úřady

Evropské zdravotní úřady apelují, aby lidé nepodceňovali důležitost dokončení vakcinace i druhou dávkou tam, kde je nutná. Veškerá data potvrzují, že očkování funguje. Po dokončeném očkování se nakazí jen zlomek lidí.

Apel na dokončení očkovacího schématu u dvoudávkových vakcín vydala minulý týden Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). „Je to obzvláště důležité s ohledem na rozšíření varianty Delta,“ apelují ve společném prohlášení.

https://www.realita5g.cz/2021/07/16/delta-utoci/

Novou variantu označují oba klíčové evropské úřady za „znepokojivou“, protože se rychle šíří a může tak představovat vážnou překážku ve snaze porazit pandemii. Varianta Delta je podle EMA a ECDC o 40 až 60 procent přenositelnější než dřívější varianta Alpha. „Může být navíc spojena s vyšším rizikem hospitalizace,“ stojí v prohlášení.

ECDC odhaduje, že do konce srpna bude varianta Delta představovat 90 procent všech virů SARS-CoV-2 cirkulujících v EU. „Je proto nezbytné, aby evropské země urychlily vakcinační programy, včetně podávání druhých dávek, pokud je to doporučeno,“ píšou dále úřady.

Dostatečně rychlé a efektivní očkování může zabránit vzniku dalších variant. Podle EMA a ECDC je tak „nutné co nejdříve odstranit mezery v imunitě“ lidí. Dodržování doporučený očkovacích schémat v tomto duchu vyzdvihuje jako zásadní pro dosažení nejvyšší úrovně ochrany proti viru.

Očkování funguje

České ministerstvo zdravotnictví následně vydalo tiskovou zprávu, v níž potvrzuje na základě dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky vysokou účinnost očkování. To podle něj jasně ukazuje, jak důležité je. Pravděpodobnost nákazy po vakcinaci zásadně klesá a zejména se snižuje možnost těžkého průběhu nemoci covid-19.

„Očkování proti covid-19 velmi účinně chrání před následnou nákazou a zejména před těžkým průběhem onemocnění. Po aplikaci 2. dávky bylo u 3 868 252 očkovaných osob dosud zachyceno jen 4 030 nákaz. V odstupu 14 dní po aplikaci druhé dávky pak byla nákaza prokázána pouze u 0,06 % očkovaných oběma dávkami,“ uvedlo.

Že očkování funguje, ukazují i další data. Například potřeba hospitalizace při lehkém průběhu onemocnění byla 14 dní po 2. dávce vakcín nahlášena pouze u cca 0,01 % očkovaných. A těžký průběh onemocnění pak u ještě menšího počtu nakažených.

Ministerstvo přitom upozorňuje, že stoprocentně účinné očkování neexistuje. „Žádná vakcinace nemůže chránit 100 % celou populaci, data však jednoznačně dokládají, že nakažených jsou vzhledem k počtu očkovaných zlomky procent až zlomky promile,“ uvádí.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *