Podíl na trhu 5g smartphonů

Podíl na trhu v 5G: Samsung a Vivo rostou nejrychleji

Nejnovější výsledky průzkumu firmy Strategy Analytics poukazují na to, že zvyšovat podíl na trhu 5G smartphonů se nejvíce daří zejména dvěma světovým značkám. Je to korejský Samsung a čínské Vivo.

Výsledky průzkumu ukazují podíly jednotlivých značek na trhu s chytrými smartphony v prvním čtvrtletí 2021. Největší nárůst eviduje u Samsungu, který oproti poslednímu čtvrtletí 2020 zvýšil dodávky 5G modelů o 79 %.

V tomto případě je to však vcelku logické, jelikož právě kraj roku je u korejského velikána ve znamení nových top modelů i populární střední třídy. Téměř všechny novinky už 5G podporují.

Druhé místo obsadil výrobce Vivo, který zaznamenal oproti předchozímu čtvrtletí 62 % nárůst. Vivo je čínský dravec z koncernu BKK, který si už po nedávné expanzi z domácích asijských trhů snaží podmanit i ty západní. Je tak také logické, že levné 5G smartphony i výkonnější modely je to, na co západní zákazníci slyší.

Dařilo se také dalším „čínským dravcům“. Xiaomi svůj podíl mezi 5G smartphony zvýšilo o 41 %, Oppo pak o 55 %.

Apple podíl na trhu ztrácí

Apple měl po stránce podílu na trhu naopak silné poslední čtvrtletí roku 2020. Aby také ne, když v něm uvedl čtveřici novinek, pro které běželi jeho příznivci do obchodů. Jindy v roce ukazuje nové modely jen výjimečně.

Apple si každopádně v prvním čtvrtletí 2020 pohoršil, a to dokonce o 23 %. Trápit jej to však nemusí, neboť má ze všech značek stále zdaleka největší podíl mobilů s 5G na trhu. Podporují ho všechny jeho novinky.

Třicet procent trhu je slušné číslo, byť samozřejmě v předchozím čtvrtletí byla jeho dominance 5G trhu se 40 % ještě silnější. Logický předpoklad je, že jeho podíl bude během roku dále klesat, aby na konci zase povyskočil.

Růst bude pokračovat

Celkově si 5G smartphony v množině všech mobilů na globálních trzích polepšily o 6 %, celkově jich do světa putovalo za první tři měsíce letošního roku 135 milionů. Jejich růst je nezastavitelný, jde ruku v ruce s rozšiřováním 5G pokrytí po celém světě.

Strategy Analytics předpokládá, že do konce roku se na světových trzích prodá asi 624 milionů 5G smartphonů. Brzy však takové průzkumy možná budou zbytečné, jelikož 5G už je dostupné i u skutečně levných mobilů a zkrátka přijde doba, kdy už budeme 5G připojení považovat za standard.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *