Realita5G Index

5G smartphony jsou dostupnější, ceny klesají. Realita5G Index květen

Nabídka 5G smartphonů se na trhu výrazně rozšiřuje. Přibývají levné modely a ceny dalších klesají. 5G smartphony jsou dostupnější.

Už čtvrt roku sledujeme ceny 5G smartphonů na českém trhu. Jestliže v březnu jsme na trhu zaregistrovali 69 přístrojů s podporou 5G, v dubnu jich bylo už 74 a nyní koncem května jich je už 90.

To je výrazné rozšíření nabídky a pro zákazníky je podstatnou informací, že nabídka se rozšiřuje především v kategorii levných modelů.

5G smartphony jsou dostupnější

Květen je ve znamení levných 5G smartphonů. První model prorazil hranici 5 000 korun, další se jí přibližují. To je výrazný progres oproti minulým měsícům, kdy nejlevnější modely vyšly na 6 500 korun. A v červnu se zřejmě dočkáme ještě levnějšího modelu Poco M3 Pro 5G, který by měl startovat na ceně 4 600 korun.

Aktuálně lze pořídit pět modelů pod 6 000 korun. Pokud za základ použijeme dubnovou nejnižší cenu 6 490 Kč, tak do ní se nyní vejde devět modelů. To už je solidní nabídka, ze které si lze bez problémů vybrat.

I nadále ovšem platí, že na ceny tlačí především čínské značky. Konkrétně Motorola (patřící čínskému Lenovu), Xiaomi včetně značky Poco a Realme.

18,597

Realita5G index
(květen 2021)
90 5G smartphonů na trhu
Nejlevnější model za 4 990 Kč

Třeba Samsung s cenami zatím příliš nehýbe, respektive drží ty základní a poskytuje různé akční slevy. S těmi však v přehledu nepočítáme. V květnu to platilo u drahých modelů.

Naopak překvapivě průběžně stále klesají ceny některých modelů iPhonů, což je velmi neobvyklé. Ovšem celkově platí, že drahé modely si ceny drží, naopak hodně slev je v kategorii vyšší střední třídy.

Nové modely v nejnižší třídě

Květnové výsledky ovlivnilo i hodně novinek, které výrobci představili dříve, ale prodej začal až v květnu. Jestliže mezi březnem a dubnem průměrná cena 5G smartphonu na českém trhu klesla jen minimálně a stále se držela nad hranicí 20 000 korun, tak v květnu se razantně snížila na 18 597 korun. Tedy meziměsíčně klesla o podstatných víc jak 1 600 Kč.

V Realita5G Indexu nepočítáme s akčními slevami, které by výsledky ovlivnily. Nezapočítáváme ani přístroje, které nabízí jen velmi omezený počet obchodů. Započítáváme aktuální doporučené ceny u velkých obchodníků. Celkově však platí, že 5G smartphony jsou dostupnější a jejich ceny trvale klesají.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “5G smartphony jsou dostupnější, ceny klesají. Realita5G Index květen”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *