5G tramvaj Plzeň testovací polygon

Pro 5G tramvaj Plzeň vytvoří speciální testovací polygon

Na rozvoji chytré mobility nejen pro 5G tramvaj ve městě Plzeň se bude podílet také Západočeská univerzita. V okolí jejího kampusu na Borských polích tak vznikne pro testování Chytré tramvaje živý polygon. To vše díky 5G sítím, které zde už nyní díky pokrytí od O2 fungují.

O projektu 5G tramvaje Plzeň jsme na Realita5G.cz informovali minulý týden. Západočeská metropole se tímto krokem stane prvním chytrým městem v Česku, a to právě díky sítím 5G. Ty ve městě v rámci programu 5G pro 5 měst obstarává operátor O2 ze stáje PPF.

S testovacím polygonem pro 5G tramvaj pak pomůže právě Západočeská univerzita (ZČU). „Do projektu se zapojí všechny naše technické fakulty. Budeme se podílet na vývoji řídicích systémů, senzoriky a odlehčených mechanických konstrukcích,“ přibližuje rektor Miroslav Holeček.

Digitální mapy pro 5G tramvaj Plzeň

Nedílnou součástí chytré mobility je také digitalizace celého ekosystému, která bude realizována spolu s městkou organizací Správou informačních technologií. Ta má v současné chvíli k dispozici velice přesnou 3D mapu celého města, kterou dále rozšíří o dynamický model dopravy včetně prediktivních funkcí.

„Díky dostupnosti 5G sítí bude možné v reálném čase sbírat a zpracovávat velké množství dat, která budou nedílnou součástí autonomní mobility, umožní poskytovat včasné informace autonomním vozidlům a zajistit jejich bezpečný provoz,“ říká Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Celý systém bude naprosto bezpečný, anonymní a jeho cílem bude zvýšit kvalitu a komfort života občanů a návštěvníků města Plzně. Současně má podpořit lokální průmysl a vznik nových start-upů, které by mohly tuto živou laboratoř využívat pro vývoj a implementaci inovativních technologií a postupů.

5G tramvaj už Evropa zná

Plzeň se s projektem 5G tramvaje, která by měla do budoucna jezdit zcela autonomně, zařadí k několika evropským městům. V nich už podobné projekty běží. Na Realita5G.cz jsme například informovali o 5G tramvaji v britském Birminghamu.

Provozuje dopravní podnik West Midlands Metro ve spolupráci s britským vládním projektem West Midlands 5G. Během roku 2021 má proběhnout série několika testů, které ověří schopnosti 5G tramvají, aby mohly být následně zařazeny do ostrého provozu.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *