Česko v boji proti Covid-19

Jak si stojí Česko v boji proti covid-19? Aktuálně na tom nejsme špatně

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pravidelně zveřejňuje statistiky ohledně pandemie covid-19. Česko si v boji proti covid-19 aktuálně vede docela dobře, alespoň v porovnání s dalšími evropskými zeměmi.

Uvedené údaje platí k 6. květnu, takže některá data se již změnila, v případě Česka k lepšímu. Ale o tom až u jednotlivých obrázků. Celkově platí, že se relativně po zimě daří držet pandemii pod kontrolou a čísla se zlepšují po celé Evropě.

Důvodů pro to bude zřejmě víc: částečně už došlo k promoření části populace a také se daří stále víc lidí očkovat. Aktuálně je evropský průměr přes 30 procent u aplikace jednou dávkou, ale tomuto tématu se budeme věnovat samostatně.

Dalšími faktory, které přispívají k eliminaci nemoci, je určitě i míra testování. A v tomto směru je Česko premiantem.

Kombinované faktory

Na prvním obrázku je vidět mapa Evropy s barevně odlišenými zeměmi. Pro míru rizika se zde počítá se dvěma faktory: s pozitivitou testů na straně jedné a počtem nákaz na 100 000 obyvatel při 14denním klouzavém průměru.

Počet nákaz na 100 000 obyvatel

Další obrázek ukazuje počet nákaz na 100 000 obyvatel opět při čtrnáctidenním klouzavém průměru. Přestože se Česko přiblížilo hranici 100 nakažených na 100 000 obyvatel, podle ECDC to stále je jen průměrná hodnota. Podstatný je pokles pod 50 nákaz na 100 000 obyvatel.

Počet testů, tady Česko v boji proti covid-19 exceluje

Spolu s Rakouskem, Řeckem a Dánskem hodně testujeme. V tomto směru Česko v boji proti covid-19 exceluje. Nejsou zde však rozlišené PCR a antigenní testy. V každém případě se masivní testování ukazuje jako jeden z účinných prvků boje proti pandemii.

Pozitivita testů

Polední obrázek ukazuje pozitivitu u provedených testů. V Česku je to pod čtyři procenta, což je podle ECDC dobrá hodnota. Opět však připomínáme, že zde nejsou rozlišené přesnější PCR testy a méně přesné, ale levnější a dostupnější antigenní testy, které jsou nyní v Česku povinné při vstupu do škol a práce.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *