Huawei vydělává na patentech

Huawei vydělává miliardy na patentech. Peníze má za každý 5G smartphone

Když investujete do vývoje a své poznatky si necháte patentovat, jednoho dne můžete mít solidní příjem jen z patentových práv. Čínský Huawei právě na takových právech vydělává miliardy ročně.

Huawei patří v telekomunikacích mezi patentové krále. Zakládá si na vlastním vývoji a patenty přihlašuje už hodně dlouho. První patentové podání si v Číně zapsal v roce 1995, tedy v době, kdy ještě rozhodně nepatřil mezi význačné globální dodavatele telekomunikační infrastruktury. Ale už tehdy vývoj nezanedbával a v USA nechal zapsat první patent v roce 1999.

V novém tisíciletí tempo značně urychlil, takže v roce 2008 se stal celosvětově patentovou jedničkou ve svém oboru. Aktuálně je v absolutním pořadí patentovou jedničkou doma v Číně, dvojkou v Evropě a desítkou v USA. S výsledky se pochlubil ve výroční „bílé“ knize.

Huawei vydělává na patentech

Pro firmu to má především v dnešní době docela význam. Protože je pod americkým embargem, tak má na některých trzích problémy s odbytem telekomunikační infrastruktury. U smartphonů to pak platí globálně, protože ve svých přístrojích nemůže používat softwarový balíček služeb Googlu a má problémy i s dodávkami některých komponent.

Huawei vydělává na patentech
Jason Ding, šéf patentové divize Huaweie

To má samozřejmě vliv na produkci a prodeje přístrojů, přestože firma nedávno představila luxusní skládací model. Globálně musel značně odstoupit z vydobytých pozic světové dvojky a doma v Číně ztratil pozici jedničky. V Číně samozřejmě není problém v balíčku Google služeb, ale v nedostatku součástek pro přístroje.

Desítky korun za každý konkurenční telefon

To ale neznamená, že firma nemá jiné příjmy. Právě naopak. Vydělávají mu právě intelektuální práva. Jen za mobily vydělá Huawei za poslední tři roky (včetně letoška) na patentech zhruba 1,2 až 1,3 miliardy dolarů (téměř 30 miliard Kč). Poplatky mu musí platit prakticky všichni výrobci za každý prodaný přístroj. Částka se liší podle hodnoty přístroje, maximem je v přepočtu necelých 60 korun.

Podobné patentové poplatky nejsou ničím výjimečným, platí je v podstatě všichni všem. Mezi největší držitele patentů samozřejmě patří firmy, které v telekomunikacích vyvíjí technologie. Mnohé už výrobu mobilů dávno opustily, jiné jako Huawei nebo Samsung naopak.

Ve hře jsou i designové a softwarové patenty. V minulosti pak v tomto směru probíhalo hodně soudních sporů.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *